Dél-Korea azt követeli, hogy azonnal hagyják el Oroszországot az észak-koreai katonák

külföld
október 21., 14:33

A dél-koreai külügyminiszter-helyettes, Kim Hong Kyun behívatta az orosz nagykövetet azok után, hogy a szöuli hírszerzés szerint mintegy 1500 észak-koreai katona, köztük a különleges erők katonái is megérkeztek Oroszországba. Kim Hong Kyun arra figyelmeztette Georgij Zinovjev nagykövetet, hogy Szöul „minden rendelkezésre álló eszközzel válaszolni fog” – írja a BBC.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Zinovjev megígérte, hogy továbbítja majd a szöuli véleményt, de hangsúlyozta, hogy Moszkva és Phenjan együttműködése a „nemzetközi jog keretein belül történik”. Az viszont nem volt világos, hogy pontosan milyen együttműködésre is gondolt. A nagykövet nem erősítette meg azokat az információkat sem, amelyek szerint Észak-Korea katonák csatlakoznának az oroszokhoz a fronton. Phenjan sem kommentálta az információkat.

Dél-Korea már egy ideje azzal vádolja Északot, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz, viszont ma már ennél többről van szó. Egyes dél-koreai értesülések szerint akár 12 ezer észak-koreai katona átadásáról is szó lehet.

„Ez nemcsak Dél-Koreát fenyegeti súlyosan, hanem a nemzetközi közösséget is” – mondta Kim hétfőn.

Mark Rutte, a NATO főtitkára szerint az, hogy Phenjan csapatokat küld a frontra „jelentős eszkalációt jelentene” a konfliktusban. Észak-Korea döntése miatt a dél-koreai elnök is egyeztetett Mark Ruttével, a brit külügyminiszter szöuli látogatásakor „meggondolatlannak és törvénytelennek” nevezte a történteket, és az Egyesült Államok és Japán is elítélte Moszkva és Phenjan katonai kapcsolatainak elmélyülését.

„Észak-Korea részvétele megnyithatja az ajtót a nagyobb nemzetközi részvétel előtt a konfliktusban, ami potenciálisan több országot vonzhat be” – mondta Moon Seong-mok, a Koreai Nemzeti Stratégiai Intézet munkatársa.

Hozzátette: „A nemzetközi közösség valószínűleg fokozni fogja a szankciókat és nyomást Oroszországra és Észak-Koreára egyaránt, de az még várat magára, hogy Észak-Korea részvétele valóban előnyös lesz-e bármelyik országnak”.

Más elemzők pedig úgy vélik, hogy az észak-koreai katonák részvételét bonyolítják a nyelvi akadályok és az a tény, hogy az észak-koreai hadseregnek nincsenek közelmúltbeli harci tapasztalataik.