Az amerikai védelmi miniszter szerint már megérkeztek Ukrajnába az oroszokat segítő észak-koreai katonák

háború
október 23., 14:28

Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter megerősítette, hogy Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, hogy csatlakozzanak az Ukrajna elleni harchoz, ami jelentős változást jelent Moszkva erőfeszítéseiben. Austin „nagyon komoly” eszkalációnak nevezte az észak-koreai jelenlétet, aminek mind Európában, mind Ázsiában következményei lesznek.

Austin újságíróknak egy olaszországi katonai bázison azt mondta, még nem tudják, pontosan mit csinálnak az észak-koreaiak, és nem közölt részleteket a már ott lévő csapatok számáról vagy a várhatóan még érkezők számáról.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben 2024. október 21-én.
photo_camera Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben 2024. október 21-én. Fotó: SERGEI OLEXANDROV/AFP

Amerikai hírszerzési tisztviselők korábban közölték, hogy készülnek nyilvánosságra hozni olyan hírszerzési adatokat, köztük műholdas felvételeket, amiken látható, hogy Észak-Koreából csapatszállító hajók haladnak az Oroszország keleti partján fekvő Vlagyivosztokban és más, északabbra fekvő orosz területeken lévő kiképzőterületek felé. A hírszerzési tisztviselők szerint Ukrajnába még nem érkeztek csapatok.

Két hete érkeztek olyan, ukrán és dél-koreai jelentések, amik szerint több mint 12 ezer észak-koreai képez ki arra, hogy orosz katonák oldalán harcoljon. Amerikai tisztviselők azt mondták, a becsléseik szerint kb. 2500 észak-koreai katonát küldtek ki.

Az orosz és az észak-koreai szakértők vízválasztó pillanatnak nevezték a mostanit. Putyin kétségbeesetten próbálja kerülni a belföldi ellenérzéseket az Oroszország által elszenvedett hatalmas veszteségek miatt (amerikai tisztviselők becslése szerint több mint 600 ezer halott vagy sebesült lehet az orosz oldalon), most zsoldos erőkhöz nyúl. Észak-Korea több mint egymillió tüzérségi lövedéket adott el az oroszoknak, ezek közül sok hibás volt.

Kim Dzsongunnak az ukrajnai háború kiutat jelentett a geopolitikai elszigeteltségből: évtizedek óta először vannak Észak-Koreának olyan eszközei, amikért egy nagyhatalom hajlandó fizetni. A hosszabb távú terve szakértők szerint az lehet, hogy javít az interkontinentális ballisztikus rakétáinak hatótávolságán.

Hétfőn újságíróknak Volodimir Zelenszkij azt mondta, az észak-koreaiak bevetése Putyin kísérlete arra, hogy elkerülje a népszerűtlen mozgósítást. „Nem mondanám, hogy elfogyott a személyzetük. De a saját embereik mozgósításától való vonakodás minden bizonnyal növekszik, és vannak tervek az észak-koreai csapatok mozgósítására. Ez határozottan megtörténik. Ez azt jelzi, hogy ennek a háborúnak a következményeit máris érzi az orosz társadalom” – mondta az ukrán elnök. (New York Times)