Török Gábor szerint tisztán láthatóvá vált a két Magyarország a Tisza előnyét mérő közvélemény-kutatásból

POLITIKA
október 23., 09:21

Meglepő közvéleménykutatást mutatott be a Partizán, amit a felkérésükre a 21 Kutatóintézet készített. Eszerint hibahatáron belüli különbséggel, de a Tisza 2 százalékkal vezet a biztos pártválasztók között a Fidesz előtt.

link Forrás

Török Gábor a Facebookon reagált a kutatásra. Azt írja, hogy „mindenkinek igaza van, aki "szakmai" fenntartásait fogalmazza meg: valóban hibahatáron belüli a különbség, valóban jobb kiindulópont két választás között a teljes népességre vonatkozó adat, valóban ez csak egy mérés stb.”, de. Szerinte a közvélemény-kutatások nem csak megmutatják a politikai valóságot, de időnként alakítják is azt. „Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, amelyet majd - 18 év után először - úgy lehet interpretálni, hogy »vezet a Tisza«. Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást... ”

Végül röviden kitért a részletekre. Szerinte nagyon tanulságosak a Fidesz-Tisza versenyben a nemekre, az életkorra, az iskolai végzettségre és a lakóhelyre vonatkozó számok. „Engem különösen a nemek közötti egyértelmű különbség lepett meg, a többi eddig is jellemző volt a Fidesz és ellenzéke közötti versenyben. A két Magyarország tisztán látható.”

A felmérés szerint a nők körében népszerűbb a Fidesz a Tiszánál: 30% szavazna a kormánypártokra, és 22% a legnagyobb ellenzéki pártra. A férfiak viszont nagyobb arányban szimpatizálnak a Tiszával (31%), mint a Fidesszel (27%). A nők harmada bizonytalan szavazó, míg a férfiaknak ez csak negyedére igaz.

link Forrás