Nagyot nyert a Fidesz grúz szövetségese, az ellenzék választási csalások miatt nem fogadja el az ereményeket

külföld
október 27., 08:02

A választási bizottság szerint sima győzelmet aratott a Grúz Álom, az oroszbarát kormánypárt a szombati grúz parlamenti választásokon, a Grúz Álom a szavazatok 90 százalékán alapuló előzetes eredmények szerint körülbelük 54 százalékot kapott. Az ellenzéki pártok ugyanakkor széleskörű választási csalásról beszélnek, és nem fogadják el az eredményt, azt ígérik, minden demokratikus eszközzel harcolni fognak.

A grúz választásokat mindkét oldal sorsdöntőnek tekintette, és nemzetközileg is nagy várakozás előzte meg. Míg Moldovában a múlt héten, ha szorosan is, de a nyugatbarát irány nyert (eredményei elmaradtak ugyanakkor a várakozásoktól, és az elnökválasztásnak lesz még egy második fordulója), Grúziában az volt a tét, hogy a nyugatbarát ellenzék le tudja-e győzni a 2012 óta kormányzó, sorban a negyedik választási sikerére készülő kormánypártot.

A ténylegesen a leggazdagabb grúz oligarcha, a GDP ötöde felett rendelkező Ivanisvili irányítása alatt álló Grúz Álom különösen az Ukrajna elleni orosz invázió óta erősen oroszbarát irányba tolódott el, és élesen nyugatellenes kampányt folytatott. A párt a Fidesz szövetségesének számít, sok tekintetben másolják a magyar kormánypártot.

A tét nagyságát jellemzi, hogy a Grúz Álom egyik fő ígérete az volt, hogy nagy győzelem esetén betiltják a legnagyobb, nyugatos ellenzéki pártokat - akiket csak a "háború globális pártjának" neveztek a kampányban.

A választás napján az ellenzéki megfigyelők több, szerintük súlyos szabálytalanságról számoltak be. Azt állítják, egyes kormánypárti szavazók több szavazólapot adhattak le, egy férfit, amint éppen próbálja a lapokat az urnába begyömöszölni, le is videózták - ezt az urnát egyébként érvénytelennek nyilvánították.

A választás napján több exit poll is készült, ezek azonban teljesen más eredményt adtak aszerint, hogy ki végezte őket. A kormánypárthoz közeli felmérés a kormánypárt közel 60 százalékos sikerét hozta ki, míg a két, ellenzékhez közeli exit poll azt mutatta, hogy a Grúz Álom csak 40 százalék körül kapott, a négy jelentős ellenzéki lista pedig egyaránt átvitte az ötszázalékos küszöböt, és együttesen többségbe kerülhetnek.

A szombat este és éjszaka folyamatosan érkező hivatalos eredmények szerint azonban a kormánypárt áll biztos nyerésre.

A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a Grúz Álom 54 százalékon áll. Ha így van, azt azt jelenti, hogy minden korábbinál többen szavaztak rájuk, 2012 óta ugyanis a párt még soha nem ért el ilyen jó eredményt. Bár Tbiliszi egyes kerületeiben nyert az ellenzék, vannak olyan megyék, ahol 10-ből 9 ember a kormánypártra szavazott - írja a Reuters.

Ivanisvili, Grúzia leghatalmasabb embere és Kobakhidze miniszterelnök a Grúz Álom bejelentett győzelme utáni ünnepségen Tbilisziben.
photo_camera Ivanisvili, Grúzia leghatalmasabb embere és Kobakhidze miniszterelnök a Grúz Álom bejelentett győzelme utáni ünnepségen Tbilisziben. Fotó: GIORGI ARJEVANIDZE/AFP

Az eddigi eredmények még nem tartalmazzák a külföldön leadott szavazatokat, ahol valószínűleg az ellenzéknek lesz többsége, de ez alapvetően nem fogja megváltoztatni a most ismert eredményeket.

A kormánypárti győzelmet azonban az ellenzék nem hajlandó elfogadni.

"Ez egy alkotmányos puccs"

- mondta vasárnap hajnalban Nika Gvaramia, az Ivanisvilivel az elmúlt években szembeforduló volt miniszterelnök, a Változáskoalíció nevű ellenzéki párt vezetője. Az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM), a három éve letartóztatásban lévő másik volt miniszterelnök, az erősen nyugatos Szaakasvili pártja, szintén nem fogadja el az eredményeket.

"A grúz nép az ország európai jövőjére szavazott, ezért nem fogadjuk el a központi választási bizottság által közzétett meghamisított eredményeket" - mondta Tina Bokuchava, az UNM vezetője. Az ellenzéki koalíció pártjai azt ígérik, minden demokratikus eszközzel küzdeni fognak a valós eredményekért.

"A grúzok nyertek. Helyes!"

– kommentálta az eredményeket Moszkvából Margarita Simonyan, az orosz állami tévé, az RT Kremlhez a közelnél is közelebb álló szerkesztője.

Orbán Viktor még szombaton koraeste gratulált kaukázusi szövetségesének, Kobakhidze miniszterelnöknek, a Grúz Álom vezetőjének. "Grúzia népe tudja, mi a legjobb az országának, és ma hallatták a hangjukat!" - írta Orbán már a kormányközeli exit poll alapján. A grúz kormánypárt és a Fidesz retorikájának hasonlóságáról a választás előtti elemzésünkben írtunk részletesen.