Kifütyülték Orbánt Tbilisziben

POLITIKA
október 28., 18:46

Óriási tömeg gyűlt össze Grúzia fővárosában hétfő este, a tüntetők a vasárnapi választások manipulálása ellen tiltakoznak. A fél világ a választáson tapasztalt visszaélések kivizsgálását követeli, az elnök nem fogadja el az eredményt,

Orbán Viktor és Szijjártó Péter ennek ellenére úgy utaztak Tbiliszibe, hogy előtte már többször is gratuláltak a 2012 óta gyakorlatilag korlátlan hatalommal kormányzó Grúz Álom párt „elsöprő” győzelméhez.

A Magyar Hang tudósítója szerint a magyar miniszterelnök a demonstráció helyszínétől, a grúz parlamenttől egy sarokra lévő Marriott Hotelben tárgyalt valakivel. A helyszínt elhagyó Orbánt kifütyülték a tüntetők.

link Forrás

A vasárnapi választásokról szóló elemzésünk itt olvasható.

photo_camera Szalome Zorubasvili államfő beszédet mond a hétfői tüntetésen Tbilisziben Fotó: GIORGI ARJEVANIDZE/AFP

Orbán már a szavazatok hetven százalékának összeszámolása után gratulált a Grúz Álom pártnak, hétfőn pedig annak ellenére látogatott el az országba, hogy az Európai Unió hivatalosan nem ismerte el a grúziai választások eredményét. „Orbán Viktor nem az Európai Uniót képviseli, az EU soros elnökének nincs hatásköre külpolitikai kérdésekben” – mondta Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ugyanerre figyelmeztetett akkor is, amikor Orbán a soros elnökség első napjaiban Putyinnal tárgyalt Moszkvában.

Grúzia államfője, Szalome Zorubasvili bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára, miután az ellenzék szerint a kormánypárt csalással nyerte meg a választásokat. A felvételek szerint ő is részt vesz a tüntetésen.

Irakli Kobakhidze miniszterelnök visszautasította a szavazathamisításra vonatkozó vádakat. A grúz kormánypárt a kampányban azt ígérte, hogy a győzelmük után be fogják tiltani a legnagyobb ellenzéki pártokat, erről itt írtunk bővebben. Arról pedig, hogy a választási csalással vádolt grúz kormány csodafegyvere a tömegtüntetések ellen Orbán színre vitele lehet, itt írtunk.

Címlap: IRIAN MELADZE/ Anadolu via AFP