Mi az istenre tudott még 2,4 milliárd forint tao-támogatást kérni Orbán felcsúti fociakadémiája?

felcsút
2020 december 10., 09:06
comments 68

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2,4 milliárd forint támogatást hagyott jóvá Orbán Viktor felcsúti fociakadémiájának legújabb, 2020-as tao-programjára. Egyelőre nem tudni, hogy mire kérték és kapták a miniszterelnök úrék ezt a pénzt, a felcsúti honlapon eddig csak az MLSZ november 30-án kelt határozatát tették közzé, amiben a 70 százalékos intenzitással támogatott 3,4 milliárdos beruházás meghatározásaként mindössze ennyi szerepel: „egyéb épület”.

Fontos információ, hogy ez a pénz nem tartalmazza a Felcsút működési költségekre vonatkozó támogatását. Az idei évtől ugyanis a csapatoknak két külön programot kellett benyújtaniuk, egyet a működési költségekre, egyet pedig az ingatlanberuházásokra és tárgyi eszközök beszerzésére. A Felcsút az utóbbi programjára kapott 2 396 286 392 forintot, míg az előbbiekre benyújtott programja egyelőre feldolgozás alatt áll.

Azt se feledjük, hogy az előző három év tao-programjának 2020 tavaszán jóváhagyott, 3,3 milliárdos módosításával együtt idén már összesen 5,7 milliárd forint taót szavazott meg Orbánéknak az MLSZ, az eddig megítélt tao-támogatásaik összértéke pedig valahol 34,4 milliárd környékén jár, míg a nekik jutó pénzek teljes összege magabiztosan átlépte a 70 milliárd forintot.

Ebből mindeddig egyetlen európai topbajnokságban játszó labdarúgót sikerült kinevelnie a 13 éve működő intézménynek, a jelenleg a német élvonalban a kiesés ellen küzdő Freiburgban futballozó Sallai Roland személyében. (Az annak idején szintén a Bundesligában próbálkozó, de annak legrosszabb csapatától is idejekorán hazazavart Kleinheislert inkább hagyjuk.)

Hetvenpár milliárd forintból kitermelni egy idén 9 bajnoki mérkőzésen 1 gólig jutó, és jelenleg a Bundesliga 220. legértékesebb játékosának számító fiatalembert nem tűnik különösebben jó ár-érték aránynak. Valószínű gazdaságosabb lett volna, ha ennyi pénzért importálunk még néhány Willi Orbant és Loic Negót. Vagy adunk belőle egy kicsit többet másoknak, például az európai futball 8. legnagyobb tehetségének választott Szoboszlai Dominik nevelőegyesületének, a fehérvári Főnix SE-nek, akiknek 2011 óta összesen 500 milló forint támogatást ítéltek meg, a felcsúti tao egyhetvenednyi részét.

A taón felül egyébként a 2019 őszén államosított sportakadémiai rendszer keretében is került idén egy jelentősebb, ám egyelőre nem ismert összegű közpénz Felcsútra. Tavaly 6 hónapra kaptak 1,2 milliárdot, meglepő lenne, ha most kevesebb jutott volna nekik, nem pedig több. Vagyis a felcsúti futballszívcsakrába feccölt pénzek összege jó eséllyel valahol 75 milliárd forint körül járhat jelenleg.

Elébe menve a téma kapcsán mind gyakrabban felmerülő kérdésnek: halvány fogalmunk sincs, hogy Felcsúton mire bírnak elkölteni ennyi pénzt. Sőt, már arra is csak tippelni tudunk, hogy egyáltalán mire tudtak még kérni? A hosszú évek során ugyanis már mindenre taóztak, ami elképzelhető.

Építettek már fedett sportcsarnokot, valamint egy sport- és konferenciaközpontot. Idén fejezték be a második sportszállót. Frissen pakolták tele wellnesszel a teljesen felújított kollégiumot. Van már egy organikus fából hajtogatott stadion, ahol Mészáros és barátai vadiúj LED-reklámtáblákon nézhetik a saját hirdetéseiket. Van megszámlálhatatlan mennyiségű élő- és műfüves focipálya, jelentős részük fűtéssel, fedett lelátókkal, világítással. Van egy olyan kazánház, hogy egész Bicskét befűthetnék vele. Van orvosi központ NASA-technológiával. Van dísztó, díszkert, új futódomb és egy akkora kondieszközpark, hogy az akademisták a programozható kardioeliptikus lépcsőzőgépeken pedálozva húzzák a futópadra szerelt ergométeres evezőtrénereket. És még így is celofánban lehet a cuccok fele.

A járművekről pedig még szó sem esett. Például arról az 5 nagybuszról, amit az elmúlt 7 évben taóztak össze, Scania mind, darabja 100 millió körül volt. Ezeket egytől-egyig az akademistákra hivatkozva vették, akikből az összes felférne kettőre, nem mellesleg az MLSZ saját alapelvei szerint 7 évente 1 buszra lehet taózni, de persze – ki ne tudná – mifelénk mindig az erősebb alapelv baszik.

photo_camera Békemeneten bevetett Puskás Akadémia busz Fotó: botost/444.hu

Traktorból kilencet taóztak eddig, szállító járműből és kisbuszból összesen hatot, különböző egyéb pályakarbantartó gépekre és eszközökre 420 millió forint támogatást kaptak és van egy takarítógépük is, ami egymagában megért az MLSZ-nek 50 milliót, a mi pénzükből persze.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke traktort vezet a háza mellé építtetett felcsúti stadion előtt 2020 szeptemberén.
photo_camera Egy felcsúti traktor Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Nem volt tehát könnyű dolga az alapító úrnak és Mészáros Lőrinc elnök úrnak, amikor az akadémia 2020-as programja felett összedugták a fejüket. Az egyetlen racionálisnak nevezhető beruházás egy fedett, teljes méretű futballpálya lehetne, annál is inkább, mivel Orbán majd tíz évvel ezelőtt azt találta mondani, hogy ezen a klímán fedett futballcsarnokok nélkül nincs realitása a nemzetközi szintű utápótlásképzésnek. Csak aztán ez valahogy elsikkadt a sok fontosabbnak ítélt fejlesztés mellett. Ugyanakkor viszont éppen ezért van az embernek olyan érzése, hogy ez gyanúsan egyszerű megoldás volna. Hiányzik belőle a felcsútiak védjegyének számító ún. jó értelemben vett csibészség, ami oly szépen megnyilvánult a 12,5 milliárd forintért cserébe egyetlen kispályát tartalmazó sport- és konferenciaközpont, a 106 millióért taózott újabb futódomb vagy épp a 155 millióért beszerzett teakonyhák esetében.

Ha tippelnem kéne, valószínűleg egy hegyre szavaznék, amire azt követően támadt égető szüksége az akadémiának, hogy a járványhelyzet miatt idén télen teljesen bizonytalanná vált az évi rendes osztrák sítúra megszervezése. Ha 106 millióból kijött egy kisebb domb, akkor 3,4 milliárdból már egy egész pofás leejtőt lehetne rittyenteni.

Szily László kollégám egy tengerpartra gondolt, ami természetesen a homokban futáshoz volna nélkülözhetetlen, messzi földről fuvarozott eredeti fövennyel, és hullámgépekkel megtámogatva a tökéletes pszichés hatásért.

De bármire is taózták ezt a 2,4 milliárdot, nem nagy rizikó megtippelni, hogy mire elkészül, legalább kétszer annyi közpénzbe fog fájni. A megítélt összeg mellé ugyanis Orbánéknak be kellene még tolniuk 30 százalék önrészt, ám ez mostanában nem szokásuk, a legutóbbi három program esetében legalábbis utólag áttolták a teljes költséget az államra. Nyilván most is ez lesz a forgatókönyv, de jó eséllyel csak azt követően, hogy előbb egy módosítással úgy a másfélszeresére emelik a beruházás – és ezzel párhuzamosan támogatás – értékét. Ahogy a 2017-es és 2018-as program esetében is történt. Vagyis tippünk szerint úgy 5 milliárdból készülhet majd el a rejtélyes építmény, abba már egy kisebb kabinos lift is beleférhet, esetleg egy apróbb atoll a várólistás barátoknak, akik épp nem fértek fel a jachtra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.