Indul az utazás, csak erre vártál

foci-eb
2021 június 15., 07:11

Jó reggelt, futballszerető embertársak! Hát eljött ez a nap is, ránk virradt a magyar-portugál! Amióta az eszemet tudom, tán csak a 85-ös magyar-brazilt várta így a futballrajongó publikum, gondolom, mind ki is egyeznénk az akkori eredménnyel. A 18 órakor kezdődő találkozót az egész Európa-bajnokság első telt háza előtt rendezhetik - egyedül Magyarország vállalta a száz százalékos stadionkapacitást -, a magyar szurkolótábor a Hősök terén gyülekezik majd, és onnan vonul át a Puskás Arénába.

Öt éve ez a két csapat az Eb egyik legjobb meccsét játszotta. Ki ne emlékezne a gólzáporos döntetlenre, aminek az értékéből még az se von le, hogy az az eredmény mindkét csapatnak tökéletesen megfelelt. Most, az Eb halálcsoportjának nyitómeccsén a portugálok valószínűleg csalódásként élnék meg a pontvesztést, függetlenül attól, hogy aztán az esti meccsen Franciaország és Németország mire mennek egymással.

Este hatig még hosszú az idő, nézzük előbb, hogy mi történt tegnap.

Schick belőtte az Eb gólját

David Marshall kapus csak bámulni tudta, ahogy Patrik Schick a félpályáról becsavarta.
photo_camera David Marshall kapus csak bámulni tudta, ahogy Patrik Schick a félpályáról becsavarta. Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Igazán szórakoztató meccsel indult a hétfői program. A skótok és a csehek nagy lelkesedéssel estek egymásnak, a csehek legértékesebb játékosa, Patrik Schick pedig élete góljával tette örökre emlékezetessé a meccset. Egy skót támadás után Soucek blokkoló lábáról a kezdőkörben tébláboló Schick elé pattant a labda, aki kis nekifutásból, igazítás nélkül nem is kiflit, már-már fonott kalácsot rúgva tekerte be a labdát a felezővonalról a messze kifutó Marshall fölött a skót kapuba.

Paulo Sousa túlkombinálta

Az Eb-re simán kijutó lengyelek valamiért januárban kapitányt váltottak, a Székesfehérvárt is megjárt portugál kapitányuknak, Paulo Sousának ez a rövid idő nem volt elég ahhoz, hogy minden részletében alkalmazni tudja preferált taktikáját, a nagy összeszokottságot és taktikai fegyelmet igénylő folyamatos formációváltást. Meg is szenvedték ezt az első félidőben, amikor a szlovákok rendre azon a szélen hozták őket zavarba, ahova vissza kellett volna mozognia a támadásokkor középre húzódó védőjüknek, Bereszyńskinek. A második félidőre taktikát váltottak, ekkor Ovidiu Haţegan játékvezető sújtott le rájuk: olyan szabálytalanságért adott második sárgát legfontosabb középpályásuknak, Krychowiaknak, amiért sok más bíró még tán elsőt se adott volna. A szervezetten futballozó Szlovákia így megérdemelten nyert egy meglepően jó meccsen.

Megszületett az Eb ifjú sztárja

Pedri, a spanyolok fiatal irányítója a svédek ellen belenőtt Iniesta szerepébe.
photo_camera Pedri, a spanyolok fiatal irányítója a svédek ellen belenőtt Iniesta szerepébe. Fotó: JOAQUIN ARCOS/Anadolu Agency via AFP

Bár csak 18 éves, és a spanyol futball elmúlt két évtizedének legjobbját, Iniestát kéne pótolnia, a Barcelona szupertehetsége, Pedri felnőtt a feladathoz, ámulatos ütempasszai tényleg nagy elődjét idézték. A spanyoloknak ugyan végül nem sikerült megtörniük a tíz emberrel körmük szakadtáig védekező svédeket, akik Isakson révén mind a két akciójukból hatalmas ziccerbe kerültek, azért nincs okuk szégyenkezni. Hogy Bede Mártont idézzem: "én tudom milyen, amikor egy spanyol csapat szar. Ez nem az".

Soha nem érhet véget

Kedden csak a magyar csoport játszik, a menetrend sajátosságai miatt csak két meccs lesz, délután nem fogja semmi elterelni a figyelmet a rákészülésről a magyar-portugálra. Akiknek nem sikerült jegyet szerezniük a Puskásba, a tévé mellett ezúttal a 444-en is élőben követhetik a történéseket Horváth Bence értő tolmácsolásában, a meccs után pedig majd én [akiraly] igyekszem értelmezni a történteket.

Magyarország-Portugália
18:00 Puskás Aréna (Magyarország nem csak papíron pályaválasztó!)
TV: M4
Online közvetítés: 444.hu

A magyarok várhatóan Marco Rossi kapitány kedvelt dinamikus 3-5-2-es felállásában kezdhetnek, amiből védekezésben könnyedén zárhatnak vissza 5-3-2-re - erre valószínűleg szükség is lesz. Legnagyobb sztárjukat, Szoboszlai Dominikot sérülése miatt az egész Eb-n nélkülözni kénytelenek. Szoboszlai hiánya egyben kiugrási lehetőséget is jelenthet, a szakértők Szalai Attilától, a Fenerbahce védőjétől várják a legtöbbet. Jómagam egykori MTK-s kedvencemtől, Schäfer Andrástól.

Schäfer András (középen) a Ciprus elleni gólját ünnepli 2021. június 4-én, a Szusza Ferenc Stadionban.
photo_camera Schäfer András (középen) a Ciprus elleni gólját ünnepli 2021. június 4-én, a Szusza Ferenc Stadionban. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A portugál csapat már nagyobb rejtély, nincs kialakult alapfelállásuk, és bár még mindig Cristiano Ronaldo a legnagyobb sztárjuk, a klasszikus centerré lassult támadót egyre nehezebb egységes szerkezetbe integrálni. Mondjuk nem Ronaldo az egyetlen szupersztárjuk, elég most csak a manchesteri Bruno Fernandest, vagy személyes kedvencemet, a 2016-os Eb-n berobbanó dortmundi Raphaël Guerreirót kiemelnem. A csapat erejét jelzi, hogy a taktikai bizonytalanság ellenére a nemzetközi közvélemény nagy része döntőbe várja a portugálokat a halálcsoportból, ahol a torna másik nagy esélyesei, a franciák is játszanak.

Cristiano Ronaldo vizet iszik

A portugálok - és talán az egész Eb - legnagyobb sztárja, a sokszoros sokszoros Cé sajtótájékoztatóján olyan idegesen tolta el maga elől a szponzorkólát, mintha az a két szerencsétlen üveg éppen egy szabadrúgást akart volna elvégezni helyette. "Agua" - kommentálta, egy vizesflakont lobogtatva. "Coca Cola" - tette hozzá fintorogva.

A másik meccs

Miután a magyarok Sallai, Szalai és Kleinheisler góljaival végső kétségbeesésbe kergették egész Portugáliát, este kilenckor az Eb eddigi legnagyobb sztárösszecsapásával, a Münchenben rendezett Németország-Franciaországgal vezethetünk le. Tekintve, hogy nem is olyan régen még a supermanschaft uralta a világfutballt, fura ilyet mondani, de Németország idén egyáltalán nem számít esélyesnek. Tán még az se volna megrázó, ha a csoportból se jutnának tovább. Ellenben a világbajnoki címvédő Franciaország az egész Eb legerősebb keretével érkezett, még a cserékből is elég jó csapatot lehetne összeállítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.