Amikor Orbán miniszterelnök először járt a válogatott öltözőjében

Történelem
2022 június 25., 13:32

Elfeledett felvétel látott napvilágot a Twitteren a napokban: 1998. szeptember 4-ét írunk, az első Orbán-kormány első ősze és a magyar válogatott első Európa-bajnoki selejtezője hazai pályán Portugália ellen. 1-0-ás vezetés után 1-3 a végeredmény.

A miniszterelnök a mérkőzés lefújása után Deutsch Tamás leendő sportminiszterrel oldalán meglátogatja a csapatot az öltözőben. Mosolyog, kicsit élvezi a szerepét, de azért valamelyest zavarban is van, frizuráját megigazítja útközben, kezet fog Illés Bélával, Egressy Gáborral, Hajdu Attilával, Király Gáborral, gratulálni azért mégsem lehet, feszeng némileg, nála jobban csak Bicskei Bertalan szövetségi kapitány, aki meg is köszöni a miniszterelnöknek, hogy benézett a játékosokhoz.

A kínos csendet megtörve rövid elemzést tart a kormányfő, legalább nyomtunk, szerencsénk is lehetett volna, pariban voltunk, a közönség legalább a csapattal volt.

link Forrás

Ennel a jelenetnek az előzményeiről részletesen írtunk a Győzelmi kényszer című könyvben, ami Orbán Viktor, a futball és a politika kapcsolatát elemzi. Az Egészpályás letámadás című fejezetből kiderül, hogy a miniszterelnök már az edzőtáborban meglátogatta a csapatot, aztán a Népstadionban tartott egy rövid beszédet közvetlenül a meccs előtt, sőt, a szünetben is benézett az öltözőbe:

„Orbán miniszterelnökként végképp nem fogadta el a passzív futballszurkoló szerepét. Amint tehette, rögtön megjelent a pálya és az események közelében.

Már a válogatott első, Portugália elleni szeptemberi Európa-bajnoki selejtezője előtt két nappal feltűnt a tatai edzőtáborban, és tanácsokkal látta el a játékosokat. Pénzt, stadionokat és utánpótlás-fejlesztést ígért, cserébe pedig azt kérte, hogy hajtsanak, mert a«szurkoló sok mindent elnéz, és megbocsájtja még a vereséget is, egyvalamit nem tud elviselni: ha valaki feladja a küzdelmet, összezuhan».

Az újdonsült kormányfő elsősorban a védekezés miatt aggódott. Rögtön kikérdezte Bicskei Bertalan szövetségi kapitányt, hogy mi a terve, Dragóner Attila hiányában kivel pótolja majd az eltiltott Sebők Vilmost. Érdeklődött, miként alakul Halmai Gábor vállsérülése. Az oldalvonal mellől végignézte a válogatott első és második csapatának edzőmeccsét, edző módjára hangosan biztatva a játékosokat. Annyira együtt élt a játékkal, hogy még a meccset vezető Weimper Istvánra is megjegyzést tett, amikor a bíró les címén megállított egy támadást. Összességében azért elégedett volt a látottakkal: a meccs után úgy érez- te, «most el lehet kapni a portugálokat».

A meccsnapon Orbán első útja a Népstadionban a hazai öltözőbe vezetett, ahol újabb lelkesítő szónoklatot tartott a játékosoknak.

Az MLSZ-elnök Kovács Attila visszaemlékezései szerint testőrök gondoskodtak róla, hogy a miniszterelnököt senki ne zavarja meg, amíg a csapathoz beszél. És ezzel még nem volt vége: a szünetben, 1–0-s vezetésnél Orbán ismét megjelent az öltözőben, hogy biztassa a csapatot. Az utolsó szónoklat nem segített, az biztos, mert a portugálok végül 3–1-re nyertek a Népstadionban.”

Orbán Viktor állítása szerint azóta leszokott az öltözői látogatásról, az angolok elleni történelmi 4-0 után legalábbis azt nyilatkozta, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy bemegy a csapat öltözőjébe, legutóbb tíz éve, a hollandiai 5-3-as vereség után tett ilyet, és Wolverhamptonban is csak azért tett így, mert a csapatkapitány Szalai Ádám megkérte rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.