"Nem akarunk idegeneket", zengett a Kossuth téren

2016 október 01., 18:06

A pénteki civil tüntetés után szombatra két népszavazásügyi esemény jutott a Kossuth térre. A DK Gyurcsány Ferenc vezetésével élőláncot vont a parlament köré, hogy az alkotmányellenesnek, tisztességtelennek és emberietlennek nevezett népszavazás ellen tüntessenek.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

Gyurcsány szerint ezzel Magyarország uniós tagságát is védték, mert a kérdés erről is szól, és azt javasolja mindenkinek, hogy ne menjen el szavazni, mert a le nem adott szavazatot nem lehet elcsalni.

A DK-sok több százan voltak, és körülvették a parlamentet, időnként "Európa, Európa", és "Szolidaritás!" kiabálással.

A DK mellett viszont a keményebb jobboldal is aktivizálta magát. Felvonult a Betyársereg, és egy elég fenyegető hangvételű üzenetben hívták az embereket a térre egy Romantikus erőszak-koncerttel kombinált tüntetésre.

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője elmondta,

kiállnak a népszavazás mellett, azt alternatív honvédelemnek tartják.

Az ellentüntetés beszédeit megnehezítette, hogy a DK-s rendezvényről folyamatosan a himnuszt játszották feléjük, nagyon hangosan - ez annyira felbőszítette őket, hogy többször is hazaárulásnak nevezték, a 2006-os Kossuth téri tüntetésekről ismert Gonda László pedig, aki most is beszédet mondott, fel is jelentette Gyurcsányt a "himnusz meggyalázása miatt". De feljelentette a TASZ-t is hazaárulás miatt.

A tüntetésen sokan voltak Betyársereg és Fuck ISIS pólóban, de lehetett látni horogkeresztes tetoválásokat is bőven. A DK-s tüntetőktől a Kossuth tér közepén rendőrök választották el őket, balhé ezért nem volt, nem is nagyon volt a két tömeg között kapcsolat - kivéve, amikor Gyurcsány Ferenc megjelent a parlament előtt, akkor sokan felsorakoztak a rendőrök előtt hazaárulózni.

Francia és svájci szélsőjobboldali szervezetekből, illetve a Vér és Becsület külföldi szervezeteiből is érkeztek a tüntetésre.

A fő műsorszám a Romantikus erőszak koncertje volt, akik hasonló koncertet adtak, mint az augusztus 20-i Jobbik majálison - erről itt írtunk.

A fasiszták jobban csinálják, áll ezen a pólón:

Sziva Balázs, a zenekar frontembere a végén összefoglalta, miért tértek vissza az utcára: Gyurcsány és a liberálisok ellen, Budaházy szabadsága mellett, és azért, hogy kifejezzék a véleményüket a népszavazási kérdésben:

"Nem akarunk idegeneket!"

- mondta, felvezetve ezzel a 100 százalék magyar című számot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.