„Fojtogat a hányinger, ha lázadnak a kormány kirakatrapperei, Pilvaker”

2019 május 21., 16:09

Fluor Tomi 2018 áprilisában a köztévé élő adásába belekiabálta, hogy Soros György! A Petőfi Rádió azonnal letiltotta a zenész számait, a pártsajtó pedig összehangolt támadást indított ellene. Ezt követte 2018 egyik legabszurdabb jelenete, amikor a választást követő gyásztüntetésen lejátszották a WellHello-tól az Apu vedd meg nekem a várost, és tízezren csápoltak a műmájerkedésről szóló slágerre. Fluor végül bocsánatot kért az ártalmatlan poénkodásért, az állami rádió pedig levette a feketelistáról. Magyarországon a kétezertízes évek végén egy alsókategóriás diákcsíny elég, hogy valaki egyik oldalon ellenséggé, másik oldalon hőssé váljon.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ebben a hangulatban jelent meg egy borsodi rapper, Funktasztikus száma, a Periféria, ami viszont egyáltalán nem viccelődött az elszabadult politikai elittel, hanem leszegett fejjel nekiment a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Autokráciáról, kirekesztő keresztényekről, kollaboráns ellenzékről, uszító közmédiáról, vezető pozícióban ülő szellemi toprongyok porontyairól szövegel.

A most debütáló Focializmusban pedig arról beszél, hogy a „Fidesz olyan, mint egy megbundázott mérkőzés”, „a neofasisztát ma konzervatívnak hívják”, „Magyarország államformája focializmus”. Szerepet kap Nógrádi György, aki kínjában felveszi az iszlámot, „Figyelő Mari” tombol a Horror babaházában, és cigány gyerekeket szül Budaházy Edda.

„Adjon az Isten fűthető gyepet, kéthetente masírozó békemenetet!”

link Forrás

A szélsebes tempójáról híres Funktasztikus korábban Funk N. Stein, Interfunk néven is zenélt. Sőt, meglepő, de 15 évvel ezelőtt Mr. Bustával is volt egy közös Kamikaze nevű csapata.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Tizenhárom éves koromban megjött a rap és szia, elvitt. Ott elmentek otthonról. Akkor kötötték be a kábeltévét, és az MTV-t. Néztem a Public Enemy Fight the power című számát, és lenyűgöztek. Malcolm X, Fekete Párducok, Martin Luther King, megláttam a klipben ezeket a figurákat, és kikértem a suli könyvtárából a Malcolm X könyveket. A durva, hogy nekem is adták, örökbe, mert más úgysem vette ki. Azóta is megvan. Akkor minden harmadik ilyen klip társadalomkritikus, politikai témájú volt. Ebben szocializálódtam. Apám meg a műhelyében nagy dollárjeleket csinált nekem fémből. A nyakamba hordtam. Szóval 15 éves korom óta ülök a szobámban, és csinálom a rapet. ”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Funk szobája pont úgy néz ki, mint egy kilencvenes éveknek emléket állító rapskanzen. Gondosan letakarva analóg kincsek sorakoznak: 2000 XL, 3000 MPC beatmakerek, lemezjátszók és (bakelit) lemezek, végfokok, szintetizátor, mikrofon. Erős a kontraszt a rapper szobája, és a szépen rendezett mezőkövesdi kertvárosi lakás többi helyisége között.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A nappaliban kristálypoharakkal és baseballsapkákkal telepakolt vitrines szekrények állnak, színes falakon rokonok képe lóg, a teraszon muskátlik, az asztalon rántott hús, burgonyapürével. „Itt enni kell, bazmeg, ez vidék, anyám csinált rántott húst. Anyuka nagyon király, nagyon jó arc.”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Funk sorban dobálja a céklasaláta mellé a házilag fóliázott, 20 évesnél régebbi kazettákat. „Delfin stúdióban 1000 forint volt egy dal, szalagos magnóval rögzítették. Az összes pénzemet erre költöttem. 98-ban lementem Békéscsabára, és egy fellépésen eladtam 80-100 kazettát. Busta nagyon nagy kazettás volt. A 90-es években vagy négy kazettája jelent meg, nagyon pörgette. Kétszer annyiért árulta, mint más, nem is vették annyira, de bazmeg csinálta, mint egy elmebeteg hülye. Ezt nem lehet elvenni tőle.”

Abban az időben a hiphop még igazi közösségi műfaj volt, nem lehetett úgy egymagadban, otthon a számítógép előtt dalokat gyártani, mint manapság. A szcéna tagjai eléggé egymásra volt utalva. Kiadók nem karoltak fel vidéki csóró rappereket, és a mai olcsó digitális technika és közösségi média, Youtube és társai még sehol sem voltak. Ha valaki demót, borítót, sokszorosítást, alapokat szeretett volna, a klipről nem is beszélve, akkor jó kapcsolatokra és a többiek segítségére szorult.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Mr. Busta és Funk Kamikazéja a mai szemmel a legképtelenebb rapduó. Mr. Busta mindig többnek, gazdagabbnak, félelmetesebbnek akarta láttatni magát, mint amilyen valójában. Az a fajta rapper, aki drága autókkal, baseballütőkkel, kurvákkal és félelmetes bandával szeret villogni a klipekben. Funktasztikus pont az ellentéte: általában a társadalom lecsúszottabb rétegeiből választ főhőst. Klipjeiben rendszeresen szerepel hajléktalanként, magányos csavargóként.

„Bustával először Egerben találkoztunk egy rapbuliban, aztán a 97-es demo kazimat Esztergomban vettem fel, ő segített embert találni. Ott maradtam hétvégére, és rapzenéről beszélgettünk. Mert vele lehetett. Nagyon sok lemeze volt. És működött a duó, mert nagyon ki voltunk éhezve a sikerre. Úgy éreztük, hogy jók vagyunk, de ezt nem ismerik el, ebből töltekeztünk. Mindenkinél kritikusabbak voltunk. Rá is van írva a kazetta borítóra, hogy 100% társadalomkritika. Busta pont úgy kívülálló volt mindig is, mint én. Nem volt benne a szcénában. Őt sem karolta fel soha senki. Aztán elkezdte játszani ezt a maffiajátékot, meg gengszterromantikát, ami érthetetlen volt számomra, viszont Bustanák ez az elejétől fogva nagyon bejött.

Itt mindenki olyan, mint a Mr. Busta, csak nem vállalják fel. Busta az elejétől felvállalja, hogy egy pénzéhes fasz. Egy Ricsi P. (Animal Cannibals) semmibe nem fog bele, amiben nincsen pénz, pedig nála aztán minden kezdő jobban nyomja. Ja, hogy ő inkább szakember?! Lehet, de nem rapper. Egy Animal Cannibals, az mi a fasz? Egy vicc.”

Funktasztikus egy ős-raptermelő. Több mint húszéves munkásságában mindig volt társadalomkritika, de csak 2018-ban jutott el oda, hogy egyszemélyes hadseregével magányos háborúba kezdjen, és nem csak a NER-rel, hanem az egész általa csak NER rapnek csúfolt szcénával szembe menjene. Amivel gyakorlatilag önként vállalta a száműzetést és az ellehetetlenülést.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az elmúlt 6-7 évben Magyarországon is újra a rap lett az uralkodó popzenei műfaj. A Youtube toplistáinak élén, a rádiókban, a fesztiválokon egymást váltja Majka, a Halott Pénz, a Punnany Massif, az Irie Maffia, a WellHello, a Hősök stb. hogy tényleg csak az ismertebb hiphopgyökerű bandákat említsük. De miközben a rapzene hagyományosan a legkritikusabb, a társadalmi és politikai problémákra legérzékenyebb műfaj, addig itthon a rendszert a megszámlálhatatlan rapcsapat közül szinte egyik sem kritizálja.

Néhány eldugott daltól eltekintve teljesen apolitikus a magyar hiphop.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Funktasztikus, a Kamikaze-időszak után a politika felé fordult. A Fanyarországban már olyanokról rappelt, amikről mások egyáltalán nem: nagyobb az állami apparátus, mint a középosztály, az uniós pénzeket kamu beruházásokra herdálják el, és hasonló közepesen bulis témák: „Ria-ria vulgária, tenger nélküli Bulgária.” Ebben a 2009-es albumban még együttműködött más előadókkal, mint Sub Bass Monster vagy az Animal Cannibals, és mások, de 2010 után fokozatosan szakított a közeggel. Ennek komoly elvi, szakmai és személyes okairól is beszélt.

„Zenéről, kultúráról, technikáról már nem tudok velük beszélni. Csak arról lehet dumálni, hogy kinek mekkora a nézettsége. Rapperek nagy része azt nyomja, hogy »jaj minek kell lázadni, hagyjad már!« Csak páran maradtunk, akik a rapzenét arra használják, amire kellene. Bobafetet meg Krúbit még nem gyűrte maga alá a rendszer, nem mérgezte meg a közeg, hála az égnek. Kurva jók. De például ott a Hősök, semmi mást nem csinálnak húsz éve, csak írják az érzelgős coelhós baromságot, semmiről nem szól, de ezt csinálja a Punnany Massif is. Azt mondják, amit én képviselek, annak annyi, amit meg ők csinálnak az több, mint rap, az már költészet. De mitől vagy költő, azért mert buzisan beszélsz buzis zenére? Fluor sem akar a zenéviel többet mondani az internetes mémeknél, meg a szentimentális csöpögésénél.”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Abban, hogy a magyar rapperek hagyományosan kerülik a konfliktust a hatalommal Funk szerint nagy szerepe van az Animal Cannibalos Dósa Richárd, aka Ricsi P kormányzati pozíciójának, és a tőle érkező pénzeknek. 2017. márciusában tört ki a botrány, miután egy gyulai rapper és zenész, Sixfeet, aki egyébként gyakran készít alapokat Funknak, közzétett egy videót, amiben arról beszél, hogy az NKA könnyűzenei kollégiumától mindenféle címen közpénzekhez jutottak a hazai rapperek. Szövegírásra, klipre, koncertre, új albumra kapott többször is támogatást Majka, a Punnany Massif, az Animal Cannibals, az Irie Maffia, a Hősök, Fluor, Akkezdet Phiai és sokan mások. A legkeresettebb és leginkább játszott előadókat támogatja az állam pár százezer forintól pár millió forintig. A rapereknek jutó pályázati források felett a legnagyobb befolyása a könnyűzenei kollégium elnökének, Ricsi P-nek van. Az Animal Cannibals volt az első hiphopbanda, amelyik ilyen támogatást kapott, 5 millió forintot vehettek fel a 25 éves jubileumi koncertjükre. Funtasztikus az mondja, hogy Ricsi P. neki is jelezte, hogy pályázzon, de ő visszautasította.

Szerinte szoros összefüggés van aközött, hogy az állam támogatja a magyar rappereket, és hogy nincs rendszerkritika.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Megbocsáthatatlan bűn. Szövegkönyv helyett számlakönyv van. Ilyen máshol nincs, hogy befutott rapsztároknak még pénzt adnak. Azok, akik saját stúdióval és saját cuccokkal rendelkeznek, azok mi a faszért kapnak lóvét?! Miért nem az új generáció kapja?”

Ricsi P így nyilatkozott erről: „A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást […]”

Funk szerint az Animal Cannibals már a kezdeteknél, a kilencvenes években is több volt, mint egy sima banda. Tehetségkutatókat szerveztek (FILA RAP JAM), ahol olyanok mutatkoztak be, mint Wolfie a Punnany-ból, Fluor, Hősök, Sub Bass, Fekete Vonat és így tovább. Utánpótlást neveltek az A.C. táborokban és rappel foglalkozó tévéműsoruk is volt. Egy időben megkerülhetetlenek voltak, és most megint azok.

link Forrás

„A becsatornázás királyai. Ők intézménnyé akartak válni. Azok is lettek. Mindenki beadta a derekát nekik, mindenki betört.”

Funktasztikus haragját fokozta, hogy 2018-ban hirtelen meghalt jó barátja, Dj Zefil, aki még talán nála is keményebben kritizálta az állami aprópénzre rárepülő rappereket. Nem sokkal a halála előtt ezt írta egy Facebook-bejegyzésében:

„Mindenki, aki felvette a pénzt, hogy raplemezt meg dalokat készítsen, az Orbán-rezsim segítségével AZ SZÉGYELLJE MAGÁT. A műfaj szégyenei vagytok mind egytől egyig. Nonszensz és abszurd, hogy ilyen egyáltalán megtörténhetett, de ha akkora nagy királyok vagytok, akkor bármelyik merjen csinálni egy rendszerkritikus, szókimondó zenét arról hogy milyen sötét mocskos rasszista kirekesztő uszítás zajlik itt és kiknek a hathatós vezetésével!”

A zenésztárs halála nagyon megrázta Funktasztikust. Ettől kezdve végleg megszakította kapcsolatát a többi rapperrel, és személyes küldetésének érezte, hogy szembe menjen a közeggel. Erről szól a zenésztársaknak írt elbocsátó, szép üzenet, az Ízig-vérig.

link Forrás

„Most kell megerősödni, és most kell megmutatni azt, hogy van olyan gondolkodó erő, létezik olyan rapzene, ami tiszta, és állami pénzek nélkül működik. Bizonyára túlnyomom. Elhiszem, hogy kívülről ez valakinek sok, de kell az elhivatottság és a lángolás, hogy ezt egyedül tudjam csinálni.”

Mezőkövesden egyáltalán nem ugyanazt jelenti szót emelni a hatalom ellen, mint mondjuk Budapest valamelyik belvárosi kerületében. Tállai András államtitkár és volt NAV elnök birodalmában nincs élet a Fideszen túl, ezt Funk és családja személyesen is megtapasztalhatták.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Nővére, Pusztai-Csató Adrienn vesszőfutása annyira nyomasztó történet, hogy Funk nem is szívesen beszél róla, de nem mellékes, ha meg akarjuk érteni, miből táplálkozik Funk eltökélt lázadása. Jogász testvére 2014-ben egy kis matyóföldi településen, Szentistvánon független jelöltként, a Fidesz jelöltjével szemben kétharmaddal nyerte el a polgármesteri széket. Tállai András, a környék teljhatalmú urának támogatása nélkül a polgármester és a kistelepülés körül rohamosan fogyni kezdett a levegő. Elbukták a pályázatokat, elestek az uniós pénzektől, nem kapott meghívást hivatalos és informális rendezvényekre, nem kapott tájékoztatást az önkormányzatnak járó lehetőségekről, majd a képviselő-testület feloszlatta magát, hogy új választásokat írjanak ki. Eközben lejáratókampányt, fegyelmi és bűnügyi eljárást, családjában pedig NAV-vizsgálatot indítottak. A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyan most márciusban első fokon kimondta, hogy jogsértő volt a fegyelmi eljárás, és milliós kártérítést ítéltek meg a volt polgármesternek, Funktasztikus testvére ekkorra már elveszítette pozícióját, és a települést is el kellett hagynia.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„A nővéremet kicsinálták.”

„Úgy érzem, a rendszer okozta frusztráció egyre jobbá, pontosabbá, érthetőbbé teszi, amit mondani akarok. Azt érzem, hogy egyre nagyobb létjogosultsága lesz ennek a zenének. Amikor a többiek kiégnek, én akkor leszek a csúcson.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.