Semmi nem adja úgy vissza az elmúlt évet, mint a politikusaink művészi fotográfiái

2019 december 25., szerda 17:30

Két kampány is volt az idén, így akkora szerencsénk volt, hogy Magyarország lelkes dokumentaristái hazánk minden négyzetcentiméterét bemutatták a világnak. A reneszánsz évszázadok alatt sem tudott előállítani annyi remekművet, amennyit a politikusaink osztottak meg a Facebookon.

Sorrendet képtelenség felállítani, hogyan lehetne győztest hirdetni Németh Raffaello Szilárd vagy Pócs Michelangelo János között? Megelőzve a Szépművészeti Múzeum új sztárkiállítását, íme a Tessely Zoltántól Sára Botondig - Mesterfotók 2019-ből.

Rögtön úgy indította az évet Nagy Csaba, Baranya fideszes országgyűlési képviselője, Orbán Viktor legendás segéd-ujjonszámolója, ahogy magyar politikus még nem rúgta be az új esztendőt a közösségi médiában.

Fotó: Nagy Csaba/Facebook

Az elmúlt évek állócsillaga, koronázott királya Tállai András volt. Idén is voltak erősebb munkái:

Fotó: Tállai András/Facebook

De messze a legeslegjobb képe természetesen az lett, amit a parlament első ülésén saját maga készített saját magáról, ahogy a fiatalok mondják, lőtt egy szelfit a munkahelyén, de olyan könnyedén, természetesen, mintha nem is az első önarcfotója lenne:

Fotó: Tállai András/Facebook

Közben a többiek is felnőttek a fényképeszet múzsája mellé. Tessely Zoltán, Pannónia Szívének őrzője a mester legkomolyabb kihívója lett, ha egy-egy esemény hangulatát kell átadni, akkor az ő képeit érdemes keresni. Hogy ne legyen nagyon mellbevágó, mi is jön most, először az esemény leírása:

„Pitti Katalin koncertje után nagysikerű lakossági fórumot tartottunk Csabdin, ahol Mayerné Dömsödi Mónika, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, valamint a településen induló képviselőjelöltjeink mutatkoztak be.”

Nagysikerű lakossági fórum Csapdin Fotó: Tessely Zoltán/Facebook

Másik megoldást választ kiemelkedő munkáinál Pócs János, aki a kompozíció mellett a kidolgozott részletekben hisz. Feldolgozhatatlanul sok apró elem bilincseli le korszakos pannója (ez látható a cím fölött is) befogadóját:

EP-kampány Újszászon májusban Fotó: Pócs János/Facebook

Németh Szilárd művészetét is az bontja ki igazán, ha emberek gyűlnek köré, legyen az egy kondér vagy egy körasztalka, ahol a szandálos főszereplő, Csepel fia egyszerre vezető, útbaigazító, mester és segítő.

Németh Szilárd leadja az ajánlását Tarlós István főpolgármesterre, Borbély Lénárd polgármesterre és Zupkó János képviselőre. Fotó: Németh Szilárd/Facebook

Bibliai hatású mester és tanítványai kép, egy egykori kolostorban:

Strache a Karmelita kolostorban Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az ezer részlet áll össze egy egésszé iskolát követi Őri László is. A Baranya megyei közgyűlés elnöke az önkormányzati választás után, Hoppál Péterrel pihent meg a nagy rohanásban az uniós pénzből felújított templomban úgy, akárcsak bárki más.

Fotó: Őri László/Facebook

Máté evangéliumát festette fotóra Herczeg Tamás fideszes képviselő: „Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” Herczeg Tamás éppen átadja Mága Zoltán jótékonysági koncertjén a hívek által összeadott adományokat a békéscsabai evangélikus templomban.

Balról jobbra: Bálint Kornél, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kabinetvezetője, Herczeg Tamás, fideszes országgyűlési képviselő, Kutyej Pál lelkész, Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója, Kövesdi József, a megyei kórház gyulai gyermekosztálya vezetője. Fotó: Herczeg Tamás/Facebook

A hogyan jeleníthető meg a fény festményeken örök kérdésre adott újszerű, tökéletes választ Szászfalvi László. Képének címe: „Csökölyben Jakab Csongor polgármester úrral megtekintettük az új eper feldolgozó leendő helyét, amelyre a falu 100 millió forintos támogatást nyert el a kormánytól.” Érdemes megfigyelni a fényesség művészi kontrasztját, a jobboldali alak (polgármester úr) árnyékát.

Fotó: Szászfalvi László/Facebook

Egy jelentős esemény grandiózusságának bemutatásához nem kell lovasroham, összecsukló fegyveres vagy zászlót lobogtató hős, csak a mindennapok hősei. Ezt bizonyította be "Értékteremtés a Nyírségben 90.: Tanyasi útfejlesztés Balkányban," című alkotásában Simon Miklós országgyűlési képviselő, az elkészült földút kis, bensőséges átadóünnepségén.

Fotó: Simon Miklós/Facebook

Nagy pillanatok jöhetnek ki abból is, ha szokatlan szemszögből mutatunk meg egy felemelő momentumot.

Fotó: Fidesz Budapest 10-es választókerület/Facebook

Visszatérve a Tessely-féle, a sűrű atmoszférára játszó technikához. Manninger Jenő kivételesen erős csomagátadása februárból, a Magyar utca 57 szám alól.

Fotó: Manninger Jenő/Facebook

Az úgy adni, hogy az ne tűnjön hivalkodásnak egyik legpompásabb darabja Boldog Istvántól, Hajrá, Levente! Sikerülni fog! címmel.

Fotó: Boldog István/Facebook

Örök toposz a magányos hős, akinek egyéni döntéseket kell hoznia, akár saját magát is feláldozva a többség akaratával szemben. Magyarországon 2019-re viszont az egyedülálló bajnokok is összefogta a cél érdekében, hogy együtt rettentsék meg a gonosz birodalmát.

Fotó: Czerván György/Facebook

A lefegyverző eszköztelenséggel, a csillogást messziről kerülő valóságbemutatással jelentkező Lezsák Sándor alkotásának címe: „A Kiskunmajsához tartozó Bodoglár település érdekében erősítettük Patkós Zsolt polgármesterjelölttel a helybélieket. Bodoglár életrevaló, életképes fejlesztése az én képviselői felelősségem is.”

Bodoglár kampánylázban Fotó: Lezsák Sándor/Facebook

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt