Semmi nem adja úgy vissza az elmúlt évet, mint a politikusaink művészi fotográfiái

2019 december 25., 17:30

Két kampány is volt az idén, így akkora szerencsénk volt, hogy Magyarország lelkes dokumentaristái hazánk minden négyzetcentiméterét bemutatták a világnak. A reneszánsz évszázadok alatt sem tudott előállítani annyi remekművet, amennyit a politikusaink osztottak meg a Facebookon.

Sorrendet képtelenség felállítani, hogyan lehetne győztest hirdetni Németh Raffaello Szilárd vagy Pócs Michelangelo János között? Megelőzve a Szépművészeti Múzeum új sztárkiállítását, íme a Tessely Zoltántól Sára Botondig - Mesterfotók 2019-ből.

Rögtön úgy indította az évet Nagy Csaba, Baranya fideszes országgyűlési képviselője, Orbán Viktor legendás segéd-ujjonszámolója, ahogy magyar politikus még nem rúgta be az új esztendőt a közösségi médiában.

photo_camera Fotó: Nagy Csaba/Facebook

Az elmúlt évek állócsillaga, koronázott királya Tállai András volt. Idén is voltak erősebb munkái:

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

De messze a legeslegjobb képe természetesen az lett, amit a parlament első ülésén saját maga készített saját magáról, ahogy a fiatalok mondják, lőtt egy szelfit a munkahelyén, de olyan könnyedén, természetesen, mintha nem is az első önarcfotója lenne:

photo_camera Fotó: Tállai András/Facebook

Közben a többiek is felnőttek a fényképeszet múzsája mellé. Tessely Zoltán, Pannónia Szívének őrzője a mester legkomolyabb kihívója lett, ha egy-egy esemény hangulatát kell átadni, akkor az ő képeit érdemes keresni. Hogy ne legyen nagyon mellbevágó, mi is jön most, először az esemény leírása:

„Pitti Katalin koncertje után nagysikerű lakossági fórumot tartottunk Csabdin, ahol Mayerné Dömsödi Mónika, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, valamint a településen induló képviselőjelöltjeink mutatkoztak be.”

photo_camera Nagysikerű lakossági fórum Csapdin Fotó: Tessely Zoltán/Facebook

Másik megoldást választ kiemelkedő munkáinál Pócs János, aki a kompozíció mellett a kidolgozott részletekben hisz. Feldolgozhatatlanul sok apró elem bilincseli le korszakos pannója (ez látható a cím fölött is) befogadóját:

photo_camera EP-kampány Újszászon májusban Fotó: Pócs János/Facebook

Németh Szilárd művészetét is az bontja ki igazán, ha emberek gyűlnek köré, legyen az egy kondér vagy egy körasztalka, ahol a szandálos főszereplő, Csepel fia egyszerre vezető, útbaigazító, mester és segítő.

photo_camera Németh Szilárd leadja az ajánlását Tarlós István főpolgármesterre, Borbély Lénárd polgármesterre és Zupkó János képviselőre. Fotó: Németh Szilárd/Facebook

Bibliai hatású mester és tanítványai kép, egy egykori kolostorban:

Strache a karmelita kolostorban
photo_camera Strache a Karmelita kolostorban Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az ezer részlet áll össze egy egésszé iskolát követi Őri László is. A Baranya megyei közgyűlés elnöke az önkormányzati választás után, Hoppál Péterrel pihent meg a nagy rohanásban az uniós pénzből felújított templomban úgy, akárcsak bárki más.

photo_camera Fotó: Őri László/Facebook

Máté evangéliumát festette fotóra Herczeg Tamás fideszes képviselő: „Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” Herczeg Tamás éppen átadja Mága Zoltán jótékonysági koncertjén a hívek által összeadott adományokat a békéscsabai evangélikus templomban.

photo_camera Balról jobbra: Bálint Kornél, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kabinetvezetője, Herczeg Tamás, fideszes országgyűlési képviselő, Kutyej Pál lelkész, Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója, Kövesdi József, a megyei kórház gyulai gyermekosztálya vezetője. Fotó: Herczeg Tamás/Facebook

A hogyan jeleníthető meg a fény festményeken örök kérdésre adott újszerű, tökéletes választ Szászfalvi László. Képének címe: „Csökölyben Jakab Csongor polgármester úrral megtekintettük az új eper feldolgozó leendő helyét, amelyre a falu 100 millió forintos támogatást nyert el a kormánytól.” Érdemes megfigyelni a fényesség művészi kontrasztját, a jobboldali alak (polgármester úr) árnyékát.

photo_camera Fotó: Szászfalvi László/Facebook

Egy jelentős esemény grandiózusságának bemutatásához nem kell lovasroham, összecsukló fegyveres vagy zászlót lobogtató hős, csak a mindennapok hősei. Ezt bizonyította be "Értékteremtés a Nyírségben 90.: Tanyasi útfejlesztés Balkányban," című alkotásában Simon Miklós országgyűlési képviselő, az elkészült földút kis, bensőséges átadóünnepségén.

photo_camera Fotó: Simon Miklós/Facebook

Nagy pillanatok jöhetnek ki abból is, ha szokatlan szemszögből mutatunk meg egy felemelő momentumot.

A Fidesz vezérkara a párt legutóbbi kongresszusán. Balról jobbra: Kubatov Gábor, Novák Katalin, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Németh Szilárd.
photo_camera Fotó: Fidesz Budapest 10-es választókerület/Facebook

Visszatérve a Tessely-féle, a sűrű atmoszférára játszó technikához. Manninger Jenő kivételesen erős csomagátadása februárból, a Magyar utca 57 szám alól.

photo_camera Fotó: Manninger Jenő/Facebook

Az úgy adni, hogy az ne tűnjön hivalkodásnak egyik legpompásabb darabja Boldog Istvántól, Hajrá, Levente! Sikerülni fog! címmel.

photo_camera Fotó: Boldog István/Facebook

Örök toposz a magányos hős, akinek egyéni döntéseket kell hoznia, akár saját magát is feláldozva a többség akaratával szemben. Magyarországon 2019-re viszont az egyedülálló bajnokok is összefogta a cél érdekében, hogy együtt rettentsék meg a gonosz birodalmát.

photo_camera Fotó: Czerván György/Facebook

A lefegyverző eszköztelenséggel, a csillogást messziről kerülő valóságbemutatással jelentkező Lezsák Sándor alkotásának címe: „A Kiskunmajsához tartozó Bodoglár település érdekében erősítettük Patkós Zsolt polgármesterjelölttel a helybélieket. Bodoglár életrevaló, életképes fejlesztése az én képviselői felelősségem is.”

photo_camera Bodoglár kampánylázban Fotó: Lezsák Sándor/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.