Gázai válság: Szíriából is lőttek Izraelre, a hadsereg megtorlást ígér

2023 október 24., 19:15

Az izraeli védelmi minisztérium a politikai döntéshozók parancsára vár, hogy elindítsa a szárazföldi hadművelet, de hajlandó lenne eltolni is a támadást, feltéve, hogy a Hamász még több túszt szabadon enged. A gázai-izraeli háború 18. napján Izraelben országszerte, a Golán-fennsíkon és Tel Avivban is szóltak a légvédelmi szirénák. Összefoglaló.

Füst száll fel a gázai Rafah városából október 24-én.
photo_camera Füst Gázában, 2023. október 24. Illusztráció: Abed Rahim Khatib/Anadolu via AFP

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több tucat fegyverese október 7-én óriási mészárlást végzett Dél-Izrael térségében, köztük egy sivatagi rave bulin. Az ország Gázai övezethez közel eső részén történt támadás az utóbbi évtizedek kaotikus és véres közel-keleti eseményeihez képest is megdöbbentő volt – a hadsereg szóvivője szerint soha ennyi izraelit nem öltek meg egyetlen nap alatt. A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű, azonnali mozgósítást rendelt el az izraeli tartalékos erőknél.

Izraeli oldalon már legalább 1300 halálos áldozata és 3300 sérültje van az összecsapásnak, a Hamász kedden 5700 halottról és 18 ezer sebesültről számol be.Az izraeli védelmi erők (IDF) az elmúlt huszonnégy órában több mint négyszáz célpontra csaphattak le Gázában, miközben a Hezbollah az ország északi részét lövi. Kedd este Szíria területéről is észleltek két rakétakilövést Izrael irányába, amiért az izraeli hadsereg megtorlást ígért.

photo_camera Bombázás sérültjei várnak ellátásra a Gázai övezet második legnagyobb kórházában, a Nasser kórházban Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Az Irán támogatását élvező, libanoni Hezbollah síita párt és militáns csoport régóta Izrael esküdt ellensége. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel közösen borzalmas következményekkel fenyegette a szervezetet, ha beszáll a háborúba. A Deutsche Welle és a 444 közös riportja.

A 85 éves Yocheved Lifshitz a Hamász egyik első szabadon engedett túsza
photo_camera A 85 éves Yocheved Lifshitz a Hamász egyik első szabadon engedett túsza Fotó: ERIK MARMOR/AFP

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több mint 222 katonát és civilt tart fogva, köztük izraeli és külföldi állampolgárokat. Kedden egyiptomi közvetítéssel két túszt, a 79 éves Nurit Coopert és a 85 éves Yocheved Lifshitzet szabadon engedték humanitárius és egészségügyi okokra hivatkozva. Mindkettejüket Nir Oz kibucból rabolták el férjeikkel együtt.

„Olyan poklot éltem át, amiről soha nem gondoltam, hogy létezik”,– nyilatkozta nem sokkal szabadulása után az egyikőjük.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Macron, Netanjahu és Isaac Herzog izraeli államfő a túszok családjaival találkozott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén összejöttek a transzatlanti négyes miniszterei: Antony Blinken amerikai, Catherine Colonna francia, Annalena Baerbock német külügyminiszter és Tom Tugendhat brit biztonsági miniszter. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője sajtótájékoztatott a Fehér Házban. Joe Biden amerikai elnök Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceggel tárgyalt.

photo_camera Eltalált ház Gázában Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Joáv Gallant védelmi miniszter pénteki nyilatkozatában arról beszélt, miután felszámolja a Hamászt, Izrael elengedi a felelősségeit Gázában, és új biztonsági stratégiát dolgoz ki. A gázai-izraeli háborúnak három szakasza lehet: az első egy katonai művelet, amelynek célja a Hamász fegyvereseinek meggyilkolása és infrastruktúrájának megrongálása, majd a harcok alacsonyabb intenzitással folytatódnak, végül pedig új biztonsági rezsim jöhet létre a Gázai övezetben, ezúttal akár már Izrael nélkül.

photo_camera Izraeli harckocsi Sderotnál Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

Az ENSZ humanitárius ügynöksége szerint a 2,4 milliós lélekszámú Gázából már körülbelül 1,4 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására. Tegnap már a második segélyszállítmány is megérkezett Gázába a rafahi határon keresztül, de a világszervezet szerint húsz kamionnyi segély még nem tudta elérni az övezetet. Tamara Alfirai, az ENSZ palesztin menekülteket segítő munkatársa szerint a segélyek egy része - főleg a tartós élelmiszer - egyelőre teljesen felesleges, mert a rászorulók nem férnek hozzá ivóvízhez, áramhoz és egyéb főzéshez szükséges eszközökhöz.

A meneküléshez, a segélyekhez és a kórházi ellátáshoz is elengedhetetlen üzemanyag-szállítmány még nem érkezett meg.

Hogyan hajthatott végre a Hamász egy ekkora támadást az izraeli hírszerzési és elhárítási szervek orra előtt? Miben hasonlít ez az 1973-as jom kippuri háború előtti helyzethez, amikor az előrejelzési kudarcba még a miniszterelnök is belebukott? Buda Péter volt nemzetbiztonsági főtiszt írása a 444-en.

(via Guardian, Haaretz)