Földi pokol egy paradicsomi öbölben

április 13., 18:41
  • A Panamát Kolumbiával összekötő Darién-régión átkelő menekülteket érő szexuális erőszak a közelmúltban olyan mértéket öltött, amilyet háborúkon kívül ritkán látni.
  • A beláthatatlan dzsungel mocsaraival, sebes folyóival, mérgeskígyóival és a területet őrző drogkartellekkel a világ egyik legveszélyesebb helye.
  • Azoknak, akik legális úton kísérlik meg a bejutást, végtelen várakozás juthat. A kormányok ígéretet tettek rá, hogy feltartóztatják a Dariénen keresztül érkező emberáradatot, hogy elkerüljék a katasztrófát - de a régió politikusai és üzletemberei számára túl nagy lehet a nyereség ahhoz, hogy azt veszni hagyják.
photo_camera Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

Sandra és társai két nappal azelőtt indultak útnak Kolumbia északnyugati részéről, és gyalogoltak addig legalább huszonnégy kilométert az országot Panamával összekötő Darién-régió könyörtelen ösvényein, hogy a New York Times riportere csatlakozott hozzájuk. A Sandrához és társaihoz hasonló menekülteket érő szexuális erőszak a közelmúltban olyan mértéket öltött a panamai dzsungelben, amilyet háborúkon kívül ritkán látni a dokumentált történelemben.

A lapnak április elejéig több mint hetven emberrel sikerült interjút készítenie, akik fegyveres rablás áldozatai lettek, miközben egy szebb jövő reményében keltek át a Dariénen - közülük tizennégy lány és nő szenvedett el szexuális erőszakot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.