Annyira beindult a nemzetközi szélsőjobb Budapesten, hogy az már a kormánynak is sok

2017 május 29., 12:01
  • Budapesten nemzetközi szélsőjobbos központ alakult ki az utóbbi időben, britek, franciák, svédek érkeztek, és egyre aktívabbá váltak.
  • Voltak köztük, akik magyar politikai szervezeteket, így az Identiteszt és a Betyársereget is egyértelműen támogatták.
  • A brit Jim Dowson felszerelést is adott a Betyárseregnek.
  • Őt és Nick Griffint most kitiltották Magyarországról.
  • A kormány arra jutott, hogy veszélyes az a hálózat, amit építenek. De ennek politikai okai is lehetnek.

Ritkán fordul elő, hogy közismert brit állampolgárokat kitiltanak Magyarországról, pláne a Terrorelhárítási Központ javaslatára. Múlt héten mégis ez történt: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal „Magyarország területéről kiutasította, és beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendelt el” James Dowsonnal és Nick Griffinnel szemben. Ők a brit szélsőjobb ismert figurái, és mindketten az egyre terebélyesedő budapesti nemzetközi szélsőjobboldali közösség tagjai és aktív szervezői voltak.

És annak ellenére, hogy látványosan szimpatizáltak a magyar kormánnyal, a hatóságok mégis úgy ítélték meg, hogy nem kívánatosak Magyarországon.

Magyarország az új központ

Azt, hogy Nick Griffin Budapestre költözik, a 444 írta meg márciusban. Ezt a Stop Operation Soros! konferencia szünetében árulta el nekünk, amit a Identitesz nevű új jobboldali szervezet rendezett, és amin több külföldi felszólaló is részt vett.

link Forrás

Griffin, aki korábban a British National Party (BNP) vezetője volt, és volt EP-képviselő is, akkor elmondta:

„Magyarország már most is egy nagyon jó központ, van egy közösség emigrált nacionalistákból, akik itt építik magukat. Vannak franciák, olaszok, svédek és britek is csordogálnak. Egy pillanatnyi kétségem sincs, hogy amikor az igazi balhé elkezdődik a Nyugaton az Al-Kaidával és az ISIS-szel, akkor ez a mostani csordogálás igazi árhullám lesz.”

Az idézetre sokan felkapták a fejüket. Bár korábban is megjelent több cikk az Átlátszón és a Magyar Narancsban arról, hogy egyre több nemzetközi szélsőjobbos figura mozog Magyarországon, de még ehhez képest is látványos volt, hogy a színtér egyik legnagyobb neve ennyire természetesnek veszi, hogy itt van az új nemzetközi emigráns szélsőjobboldali központ. A konferencián pedig az is látszott, milyen otthonosan mozognak már Budapesten - névről ismerték már például az általuk ellenségesnek, baloldalinak tartott Auróra klubot is.

photo_camera Jim Dowson a Youtube-on.

Néhány nappal a konferencia után találkoztunk a mostani kitiltási történet másik érintettjével, James Dowsonnal. Dowson brit millárdos, a brit politikában abortusz-, majd migrációellenes akciókkal lett ismert, ő is tagja volt British National Party-nak is. Dowsonnak irodája van Budapesten, innen működteti Patriot News nevű, közösségi oldalakból álló hírügynökségszerű szervezetét. Ezen Brexit- és Trump-párti híreket, mémeket és propagandaanyagokat közölnek (Dowson szívesen kérkedik azzal, hogy ezzel milyen nagy elérést tud produkálni), újabban pedig a skót függetlenségi népszavazás felé fordultak.

Nemzetközi templomos lovagok

De Dowson az egyik vezetője (Griffinnel közösen) a Knights Templar International nevű szervezetnek is, ami többek között magyarországi ingatlanokat hirdet külföldieknek. Dowson arról beszélt, hogy idén március végéig 30 brit állampolgárnak segítettek letelepedni Magyarországon, igaz, ezt más forrásból nem tudtuk megerősíteni.

Azt mondta, az ingatlanközvetítésen ő egyébként egy fillért sem keres, csak segíteni akar a nyugodt életre vágyó britekenek. A Knights Templar International például Vácon, Galyatetőn és Ásotthalmon található ingatlanokat népszerűsített 500 ezres Facebook-csoportjában az „iszlám elől menekülő” britek számára. Egy Knights Templar-videóban Toroczkai László mesél a település megvásárolható ingtalanjairól.

Szerinte Magyarország nem csak a kormány politikája miatt lehet csábító célpont, hanem mert relatív olcsó, és közben megvan a nyugati kényelem is.

photo_camera Jim Dowson a bolgár-török határon

Dowsonnak nagy tervei voltak Magyarországon. A 444-nek azt mondta, hogy az Andrássy úton szeretne lakást vásárolni, csak már nagyon drágák az ingatlanok. Azt is tervezte, hogy Baranya megyében, Pécs környékén is vásárolna földeket, ahová búrokat szeretett volna telepíteni Dél-Afrikából. A dél-afrikai fehér földművelőket Grúziába csábította az ottani kormány, ennek a projektnek a sikerét akarta megismételni Dowson Magyarországon.

Dowson tevékenységére nemzetközi szinten is figyelnek. A Trump-kampánynak nyújtott közösségi médiás segítségéről a New York Times írt hosszú cikket tavaly év végén „Hogy tolta az amerikaiakra a Trump-párti propagandát Putyin rajongója a tengeren túlról” címmel. Idén tavasszal a Guardian szélsőjobbos milliomosként emlegette, aki Budapesten és Szerbiában működő közösségi médiás bázisai segítségével tolja majd meg a Brexit utáni skót függetlenségi népszavazást.

Dowson a Paulay Ede utcában található orosz kávézóban, a Zsivágóban várt minket, és láthatóan nagyon otthonosan mozgott már Budapesten, megvoltak például a kedvenc helyei, köztük ez is. Egyik irodája az Oktogonnál van, ezért ismeri jól a belvárost, de állítása szerint van egy másik irodája Dunakeszin is.

photo_camera Stop Operation Soros-konferencia Nick Griffinnel.

“Orbán Viktor azt mondta, várja a nyugatról érkezett menekülteket. Hát itt vagyok”

- mondta, idézve az idei évértékelőt, és részletesen mesélt arról, milyen szervezetekkel van kapcsolatban. Dowson korábban felbukkant a Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezet fényképén, Jobbik-közeli konferencián és a Jobbik-alelnök és ásotthalmi polgármester Toroczkai Lászlóval közösen is.

Együtt buliznak a betyárok

Dowson kapcsolatban van a Soros-konferenciát szervező Identitesszel is, akiket anyagilag is támogat, és elmondta azt is, öt Hatvannégy Vármegye-tag fiatal dolgozik a Patriotic News-nál főállásban. Saját tartalmat kevesebbet állítanak elő, inkább a politikailag szimpatikus nemzetközi mezőnyből válogatnak és posztolnak az oldalain. (Amikor a Jobbiknál erről érdeklődtünk, ők nem tudtak arról, hogy vármegyések dolgoznának Dowsonnak.)

Kifejezetten jóban van a Betyársereggel is. Mesélt arról, milyen szimpatikusak neki a Betyársereg tagjai, együtt buliztak például egy budapesti pizzériában - ráadásul nemcsak velük, hanem hasonló szerb szervezetek tagjaival is. Büszkélkedett is azzal, hogy nem kis teljesítmény szerb és magyar nacionalistákat békésen egy asztalhoz ültetni. Elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az ilyen szervezetek létét, mert szerinte a készülő nagy háborúban, ami a nyugati világra vár, az ilyen milíciák védik majd meg a rendet.

Dowson alapvetésnek veszi, hogy a Nyugat belátható időn belül káoszba sodróik az iszlamista terror miatt, Magyarország pedig egy végvár lehet ebben a helyzetben.

Szerinte a Betyársereghez hasonló szervezeteknek tehát mindenképp nagy szerepük lesz, de fontos, hogy megfelelő ideológiai képzést kapjanak, mert ha nem, akkor ők is a káoszt fogják növelni. Szerinte ezért kell a “nietzcheiánus nihil” helyett szigorú keresztény alapon felkészíteni a jövő honvédő milíciáit a háborúra. (Ez egyébként hasonlít arra, amit Steve Bannon mond.)

Elsősorban pont ebből a célból hozta létre a Knights Templar Internationalt, amelyik nemzetközi ernyőszervezetként összefogja az európai szélsőjobb militáns mozgalmait. Így létrejön majd egy megbízható hálózat, az általuk várt káosz éveiben is biztosan lehet majd tudni, hogy a Knights Templarhoz tartozó miliciákra rábízhatják magukat az emberek.

A Betyársereg viszont nemcsak eszmei útmutatót kapott Dowsontól, hanem felszerelést is:

elmesélte, hogy harminc taktikai mellényt adott nekik.

Azt mondta, ezért cserébe a Betyársereg emberei biztosították a Magyarországon szervezett rendezvényeit. Azt is megemlítette, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalom is kapott tőle hasonló támogatást. (Bulgáriában egyébként golyóálló mellényekkel támogatott egy helyi milíciát, ebből elég nagy botrány lett, pedig Dowson szerint csak arról volt szó, hogy a migránoskat mozgató fegyveres embercsempészek ellen akarta megvédeni elvbarátait.)

Riport a rendezvényről, ahol átadta a taktikai mellényeket:

link Forrás

Miközben erről mesélt, Dowson többször is elmondta, nem akar beleszólni a magyar politikába, mert külföldiként ez problémás lenne, csak segít a neki szimpatikus szervezeteknek. Beszélgetésünkkor még nem lehetett tudni, hogy a Betyársereg és az Identitesz közös politikai mozgalmat indítanak, de azt például már igen, hogy az Identitesz párttá akar válni - így többször is visszakérdeztünk Dowsonnál, hogy ez nem jelent-e mégis beleszólást, de erre nem kaptunk egyértelmű választ.

A magyar politikai erőviszonyokkal és folyamatokkal láthatóan tisztában volt. Arról beszélt, hogy a Fidesz le fogja nyomni a Jobbikot, a pártból kiábránduló radikális szavazók pedig új szervezetet kereshetnek maguknak, és nyithatnak például a Hatvannégy Vármegye Mozgalom vagy az Identitesz felé.

Ezek alapján nem úgy tűnt, hogy véletlenül támogatja pont ezeket a szélsőjobboldali csoportokat.

Dowson, bár arról beszélt, hogy ő minél inkább asszimilálódni szeretne Magyarországon, és nem keresi az itt élő külföldiek, köztük a nemzetközi szélsőjobbos közösség társaságát, azért névről ismerte az összes fontos szereplőt. Volt, akivel együtt iszogatott a szintén Oktogon közelében lévő Cactus Juice bárban, ahol szintén többször is megfordult. Ismerte John Morgant és Daniel Friberget, akik Magyarországról működtetik az újjobboldal egyik filozófiai hátországát jelentő Arktos könyvkiadót, a PUA-körből indult, Budapesten podcastokat készítő amerikai Matt Forney-t (akiről nem volt túl jó véleménnyel), és az itt élő francia jobboldaliakat is. Ennek a Magyarországon lévő közösségnek, talán vagyona miatt, biztosan Dowson volt az egyik központja.

Bajtársak és barátok

Megkérdeztük Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét is arról, milyen kapcsolatuk volt Dowsonnal. Tyirityán elmondta, egy konferencián találkoztak, és egyből kölcsönös szimpátia, baráti-bajtársi viszony alakult ki köztük: a fő közös pontok a migrációellenesség és a nemzettudat voltak.

“Dowsont nagyon érdekelte a Betyársereg, mint patrióta sportmozgalom, látta rajtunk, hogy megfelelő fizikai állapotban vagyunk”

- mondta Tyirityán. Ő is megerősítette, hogy harminc taktikai mellényt kaptak tőle, igaz, elmondása szerint ezt nem kérték, és nem is igazán van erre szükségük. Szerinte Dowson kapcsolatokat épített, szervező munkát végzett, egyébként pedig skót hazafinak, és keresztény embernek tartja, aki nem jelent veszélyt Magyarországra.

photo_camera Jim Dowson Ásotthalomnál.

A hatóságok viszont máshogy gondolták.

Úgy tudjuk, a kitiltáshoz az vezetett, a magyar hatóságok veszélyesnek ítélték, hogy a két brit (részben közösen, részben külön-külön dolgozva is) egy nemzetközi szélsőjobboldali hálózat logisztikai központját akarta létrehozni Magyarországon. Konkrét bűncselekményt nem követtek el, de itt jön a képbe az, hogy külföldi állampolgárok esetében más ennek az elbírálása, mint magyaroknál. A kiutasítás egy diplomáciai lépés, amivel azt akarták megelőzni, hogy túlságosan berendezkedjenek itt.

Ha ugyanis már cégeket hoznak létre, ingatlanokat vásárolnak, szervesebben beilleszkednek Magyarországon, a hatóságnak később sokkal nehezebb dolguk lett volna. A nemzetbiztonság szerint hosszabb távon a legkeményebb EU- és bevándorlóellenes, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetek működését akarták volna itt összehangolni, és ezekből nemzetközi mozgalmat szervezni. A hatóságok pedig úgy ítélték meg, egy ilyen nemzetközi mozgalom hosszabb távon akár a magyar államot is fenyegethette volna.

Hiába dicsérték Orbánt

Ez tehát a szakmai indok. De a kérdés így is felmerül: politikailag miért éri meg a magyar kormánynak velük nyíltan szimpatizáló figurákat kitiltani, pláne, miután Orbán Viktor lényegében hívta is az ilyen embereket Magyarországra?

Egyrészt úgy tudjuk, diplomáciai jelzés is érkezett a kormány felé, hogy az még Magyarország megtépázott nemzetközi hírneve mellett is nagyon rosszul néz ki, ha a nemzetközi szélsőjobboldal machinátorai ilyen látványosan jól érzik magukat, és zavartalanul működnek nálunk.

A magyar kormány egy ilyen lépéssel tehetett egy gesztust Európa felé, miközben túl sok kára nincs belőle, nem fogják tömegek fájlalni a két brit távozását.

photo_camera Zászlótartó fiú a Soros-konferencián.

Másrészt a Betyársereg-Identitesz-szervezet megjelenésével Dowsonék tényleg hatással lehetnek a magyar belpolitikára is. Azt pedig a magyar kormány nem feltétlenül szereti, ha hazai pályán jobbról előzik és náluk is radikálisabb dolgokat mondanak ki migrációügyben. Ezt a tempót a kormány maga akarja diktálni.

Van olyan értelmezés, ami szerint Dowsonék azért hangoztatták szimpátiájukat a magyar kormány felé, hogy elaltassák a hatóságok figyelmét, de hosszabb távon, megerősödve akár olyan követelésekkel is előállhattak volna, amiket a kormány nem akar - és itt szóba jöhet bármi a NATO-tagság feszegetésétől a magyar muszlim közösség elleni fellépésig. A kitiltással megelőzték, hogy idáig jusson a helyzet.

A többieknek is szól az üzenet

Ez a lépés pedig üzenet lehet a budapesti nemzetközi szélsőjobbos közösség többi tagjának is. Úgy tudjuk, egyelőre másokat nem érint a kitiltás, de a magyar állam ezzel azt üzente, csak bizonyos szintig tűrik el a szervezkedést és a mozgolódást. Májusban letartóztatták Horst Mahler német holokauszttagadót is.

Az üzenet egyik címzettje a félig Magyarországon élő svéd üzletember Daniel Friberg lehet. Friberg többször is tartott már előadást magyar szélsőjobbos rendezvényeken, a 444 egy debreceni előadását hallgatta végig, amit az Identitesz helyi szervezetének meghívására tartott.

Míg Dowson a militáns vonalra koncentrált, addig Friberg ideológiával gyúrta a fiatalokat. A svéd üzletemeber Magyarországról működteti Arktos nevű könyvkiadóját, ami exkluzív jogokkal rendelkezik szinte valamennyi felkapott új-jobbos gondolkodó könyvének angol nyelvű kiadására. Ebben a világban a legnagyobb sztár Alekszandr Dugin, Putyin fő idológusa, Friberg pedig az ő könyveinek angol nyelvű kiadására is exkluzív jogokkal rendelkezik, erre pedig sikeres vállalkozást épített.

Friberg egyébként azt vallja, hogy az újjobboldalnak nem pártot kell alapítania, mert azzal beskatulyázza magát, hanem éppen azt kell elérniük, hogy gondolataik minél több helyen, minél erősebben megjelenjenek.

photo_camera Daniel Friberg az Identitesz debreceni rendezvényén.

Ezekkel az előadásokkal együtt is Friberg kevésbé mozog magyar politikai körökben, mint Dowson, vagy ha mégis, akkor azt kevésbé látványosan teszi. Svéd diplomáciai forrásokból is azt hallottuk, hogy őt Magyarországról inkább saját hazájának politikája érdekli, és nem a magyar. A vele folytatott beszélgetésből is ez derül ki.

Friberg először 2011-ben, turistaként keveredett Magyarországra, és nagyon megtetszett neki Budapest. Mikor 2012-ben újra eljött a barátaival rájött, hogy itt érzi igazán jól magát, például azért mert "a magyar főváros etnikai összetétele olyan, mint Svédországé 40 évvel ezelőtt", ami Friberghez közel áll. Beszélt arról is, hogy Svédország szinte élhetetlen a migrációval együtt járó bűnözés miatt, Budapesten viszont biztonságban érzi magát.

Friberg az Andrássy úton, a Terror Háza közelében bérel lakást, és idejét Svédország és Magyarország között osztja meg. Dowsonhoz és Griffinhez hasonlóan ő is nagy rajongója a magyar kormány politikájának, a családi adókedvezményeknek és persze a bevándorláspolitkának, de ismeretei felületesebbnek tűntek, mint akár Griffiné, akár Dowsoné.

Maga Nick Griffin mindenesetre a Twitteren úgy értékelte a helyzetet:

Soros György intézte el, hogy kitiltsák Magyarországról.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.