A járványban a tudás ismét hatalom

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2020 április 29., szerda 16:02

A koronavírus-járvány három legfontosabb kérdése: pontosan honnan jött, pontosan mi történik most, és mi jön utána. Egyikre sem tudjuk a választ, és ez a tanácstalanság az első két kérdés esetében egészen kétségbeejtő. Pontosan kellene tudnunk, hogy hogy is volt az azzal a vuhani denevérrel vagy tobzoskával vagy nyestkutyával, és pontosan kellene tudnunk, hogy mit tesz a vírus az emberi szervezettel, hogy pusztítja azt, hogy terjed tovább. Hogy mi jön utána, azon még van idő gondolkodni, és nem baj, ha nem tudjuk a pontos választ. De gondolkodni, tippelni, elméleteket felállítani muszáj, mert lehet, hogy egy új világ jön, ami a történelem egészét nyilván nem fogja a feje tetejére állítani, de ahhoz képest, amit mi, ma élő emberek a közelmúltban megszoktunk, radikálisan más lehet.

Gondolatokkal, tippekkel, elméletekkel zsúfolt cikkek tucatjai születnek erről naponta, nyilván hamarosan jönnek a komplett könyvek is. Milyen lesz a járvány utáni világ gazdasága? Egyeteme? Irodája? Étterme? Állama? Emberi kapcsolatai? De vannak olyan jóslatok is, amelyek mindent egybegyúrva igyekeznek fogódzkodót kínálni. Ilyen például a bolgár származású politológus, Ivan Krastev, akinek hétpontos próféciáját a 444 is ismertette. Krastev szerint

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt