A járványban a tudás ismét hatalom

2020 április 29., 16:02

A koronavírus-járvány három legfontosabb kérdése: pontosan honnan jött, pontosan mi történik most, és mi jön utána. Egyikre sem tudjuk a választ, és ez a tanácstalanság az első két kérdés esetében egészen kétségbeejtő. Pontosan kellene tudnunk, hogy hogy is volt az azzal a vuhani denevérrel vagy tobzoskával vagy nyestkutyával, és pontosan kellene tudnunk, hogy mit tesz a vírus az emberi szervezettel, hogy pusztítja azt, hogy terjed tovább. Hogy mi jön utána, azon még van idő gondolkodni, és nem baj, ha nem tudjuk a pontos választ. De gondolkodni, tippelni, elméleteket felállítani muszáj, mert lehet, hogy egy új világ jön, ami a történelem egészét nyilván nem fogja a feje tetejére állítani, de ahhoz képest, amit mi, ma élő emberek a közelmúltban megszoktunk, radikálisan más lehet.

Gondolatokkal, tippekkel, elméletekkel zsúfolt cikkek tucatjai születnek erről naponta, nyilván hamarosan jönnek a komplett könyvek is. Milyen lesz a járvány utáni világ gazdasága? Egyeteme? Irodája? Étterme? Állama? Emberi kapcsolatai? De vannak olyan jóslatok is, amelyek mindent egybegyúrva igyekeznek fogódzkodót kínálni. Ilyen például a bolgár származású politológus, Ivan Krastev, akinek hétpontos próféciáját a 444 is ismertette. Krastev szerint

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.