Megroppanthatja-e a válság az Orbán-rendszert?

2020 május 25., 04:24
  • A koronavírus-járvány sosem látott kihívás elé állította Orbán Viktor kormányát. Kérdés, hogy a gazdasági és szociális válság vezethet-e olyan elégedetlenséghez, ami veszélybe sodorja a Fidesz hatalmát.
  • Kovách Imre, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét évek óta vizsgáló szociológus szerint kicsi rá az esély.
  • A kormány egyrészt már most tartalékolni kezdett a válság utáni időszakra.
  • Másrészt az elmúlt tíz évben sikerült elérni, hogy a lehető legtöbb társadalmi csoport a saját érdekében támogassa a rendszert akkor is, ha amúgy vannak fenntartásai.
  • Mi több, ez egy reflektív rendszer, amely figyeli a társadalmi igényeket, és akár a saját dogmáit is képes megváltoztatni a hatalom megtartása érdekében.
  • A fiatalok jelentik a fekete lovat. Őket jobban felháborítja, ha a családjukat sújtják a járvány egészségügyi következményei, és megjósolhatatlan a reakciójuk, ha romlani kezdenek az életkörülményeik.

Fennállása tizenegyedik évében példátlan kihívással szembesült Orbán Viktor kormánya. A koronavírussal érkező általános félelem annyira meglepte a miniszterelnököt, hogy március első heteiben szinte sosem tapasztalt káosz uralta el a döntéshozatalt és a kommunikációt.

Azóta jelentős részben sikerült rendezni a sorokat, és noha bőven éri szakmai kritika az intézkedéseket, mostanra kiélesedtek a járványkormányzás kontúrjai. Korábbi cikkeink (1,2) részletesen bemutatják ennek hátterét és azt, hogy a kezdeti bizonytalanság után miként alkalmazkodott a kormány a megváltozott körülményekhez.

Ez az idomulási képesség kulcsfontosságú lehet abból a szempontból is, hogy a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság mennyire látszik majd meg a népszerűségi mutatókon. A hatalom kritikusai közül sokan abban bíznak, hogy egy általános életszínvonalromlás olyan mértékben felkorbácsolhatja az indulatokat, ami akár egy kormányváltásnak is megágyazhat.

Ahogy látni fogjuk, ez egyáltalán nem magától értetődő.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.