És akkor jött az orbánviktorista ellenforradalom, és elsöpört mindent

2021 december 17., 10:25

Amint elfoglalja miniszterelnöki székét, tüstént kirúgja Polt Péter legfőbb ügyészt és a Fidesz-kormány által sok évekre pozíciójukba betonozott olyan személyeket, mint a költségvetési és a médiatanács elnöke. Ezt Márki-Zay Péter mondta. Mondja más is az ellenzéki térfélről. Azt is mondják, hogy csinálnak új alkotmányt hamarjában, rövidet, telezsúfolva fékekkel és ellensúlyokkal. Akkor is megtehetik ezt, állítják, ha csak feles többséggel bírnak nyerni, mivel a Szájer József írta alaptörvény nem legitim. Azért nem az, mert kizárólag a Fidesz-többség szavazta meg, hiányzott az összmagyar egyeztetés és támogatás.

Nem vagyok jogász, nem jogászkodnék tehát, csak annyit jegyzek meg itt: a karakterében és tartalmában amúgy rengeteg sebből vérző alaptörvény alapját mégiscsak Orbán Viktor első kétharmadának idején pakolták össze és fogadták el. Az a kétharmad a ma is érvényes fogalmaink szerint tiszta, szabad, igazolt manipulációktól, durva beavatkozásoktól mentes választásokon született. Hogy egyébként mihez kezdett kivételes felhatalmazásaival az immár négyszeres miniszterelnök – elképzelhető, hogy rövidesen ötszörös, de ne szaladjunk előre, bármi jöhet –, az más kérdés, de ennek a szövegnek nem tárgya.

Amivel foglalkozni szeretnék alább, az a felhorgadó feles vehemencia várható politikai következményeiről szól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.