És akkor jött az orbánviktorista ellenforradalom, és elsöpört mindent

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 17., péntek 10:25

Amint elfoglalja miniszterelnöki székét, tüstént kirúgja Polt Péter legfőbb ügyészt és a Fidesz-kormány által sok évekre pozíciójukba betonozott olyan személyeket, mint a költségvetési és a médiatanács elnöke. Ezt Márki-Zay Péter mondta. Mondja más is az ellenzéki térfélről. Azt is mondják, hogy csinálnak új alkotmányt hamarjában, rövidet, telezsúfolva fékekkel és ellensúlyokkal. Akkor is megtehetik ezt, állítják, ha csak feles többséggel bírnak nyerni, mivel a Szájer József írta alaptörvény nem legitim. Azért nem az, mert kizárólag a Fidesz-többség szavazta meg, hiányzott az összmagyar egyeztetés és támogatás.

Nem vagyok jogász, nem jogászkodnék tehát, csak annyit jegyzek meg itt: a karakterében és tartalmában amúgy rengeteg sebből vérző alaptörvény alapját mégiscsak Orbán Viktor első kétharmadának idején pakolták össze és fogadták el. Az a kétharmad a ma is érvényes fogalmaink szerint tiszta, szabad, igazolt manipulációktól, durva beavatkozásoktól mentes választásokon született. Hogy egyébként mihez kezdett kivételes felhatalmazásaival az immár négyszeres miniszterelnök – elképzelhető, hogy rövidesen ötszörös, de ne szaladjunk előre, bármi jöhet –, az más kérdés, de ennek a szövegnek nem tárgya.

Amivel foglalkozni szeretnék alább, az a felhorgadó feles vehemencia várható politikai következményeiről szól.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt