„Az apokalipszis elmarad, mert meguntuk”

2023 január 08., 18:11

A fiatal férj lélegeztetőgépen a kórházban, a feleség esténként a telefonba mesél neki, hogy ne adja fel. Míg a férfi öntudatlanul fekszik, a nő segít anyósának és apósának becsatlakozni a legjobb barátaik temetésének online közvetítésébe. Esténként az ápolók felhívják, és ott hagyják a kihangosított telefont a férje feje mellett. Mesélés közben megpróbál mindig egyvalamire koncentrálni, „egyetlen valamire, hogy a többit elfelejthesse. Ma a barlangok ez a valami. Holnap talán Nina Simone lesz. Megint. Holnapután esetleg Ray bólogató feje, amikor olyasmiről beszélt, ami izgatta”.

Pontosan emlékszem, hol és mikor olvastam a haiti író, Edwidge Danticat novelláját, aminek végén kissé megilletődötten pislogtam körbe. 2021 áprilisa volt, a Westend éttermi zónája, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehetett belépni, és csak evés közben lehetett levenni a maszkot. A kivételezettek akkor még bőven kisebbségben lévő kasztja, az oltottak közül két-három ember ült a jókora, kordonnal és biztonságiakkal elkerített részen. Minket kerülgettek a kevésbé szerencsések, akiknek nem jutott még oltás, és hazafelé igyekeztek az elviteles zacskóval.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.