Megoldódhatott a Karl Bolle-rejtély: egy náci fegyvergyár vezetőjének hálatáblája állhat a Lukács fürdőben

május 18., 13:23

Egy éve írtam arról, hogy a II. kerületi Szent Lukács Gyógyfürdő bejáratánál, a falon lévő emléktáblák között – amiken egykori vendégek vagy a hozzátartozóik különféle nyelveken hálálkodnak a fürdőnek a termálvíz és a kezelések gyógyító hatásáért – van egy, a többinél jóval kisebb tábla, amin csak egy név és egy dátum áll:

photo_camera Fotó: Herczeg Márk/444

A tábláról sajnos a fürdő sem tudott semmit. Ahogy arról akkor írtam, 1942-ben még több tízezer német élt Budapesten, nem feltétlenül egy berlini katonához tartozik a név. Megkerestem Ungváry Krisztiánt, a korszak elismert történészét, hogy a kutatásai során nem futott-e bele a névbe, de nem.

Bár találtam egy 1893-ban született, Karl Bolle nevű I. világháborús német vadászpilótát, aki a II. világháború alatt a Luftwaffe tanácsadója volt, és 1955-ben 62 évesen halt meg Berlinben, de nem volt nyoma annak, hogy járt volna Magyarországon.

Karl Bolle német vadászpilóta az I. világháború idején
photo_camera Karl Bolle német vadászpilóta az I. világháború idején Fotó: Wikipedia

Az olvasók is adtak érdekes tippeket, de nem jutottunk közelebb a megfejtéshez.

Az Arcanumon egyetlenegy értelmezhető találat volt: az 1986. július 15-ei Magyar Hírlapban Lukácsy András azon lamentált, hogy meglátta Karl Bolle nevét a Lukács fürdő falán, és elgondolkodott, vajon ki lehetett ő. A lap főmunkatársa még el is szégyellte magát, hogy a dátum és a név alapján egyből egy náci katonára asszociált.

Lukácsy András cikke Karl Bolléról a Magyar Hírlap 1986. július 15-i számából.
photo_camera Lukácsy András cikke Karl Bolléról a Magyar Hírlap 1986. július 15-ei számában Forrás: Arcanum

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy tényleg egy náci katona táblája áll a Lukácsban.

Hermann Göring tanácsadója

Nem várt helyről jött a rejtély megoldása: a Nézőpont Intézet igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel hobbikutatóként írta meg e-mailben, hogy nagy valószínűséggel megtalálta a táblához tartozó nevet, és valóban az elsőként felmerülő Luftwaffe-tanácsadóról lehet szó.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.