Egy nagyközségnyi pedagógus hagyhatja el novemberben az oktatási rendszert

oktatás
2023 október 04., 11:26

„A válaszadásunkig rendelkezésre álló adatok szerint az állami fenntartású köznevelési intézmények pedagógusainak több mint 98 százaléka elfogadta az új jogviszonyt, az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett.”Ezt a választ küldte a Belügyminisztérium arra a kérdésünkre, hány pedagógus nem fogadta el az új jogviszonyt, azaz hányan mondtak fel a státusztörvény hatására.

A pedagógusok szeptember 15. és 29. között nyilatkozhattak, ha úgy döntöttek: nem fogadják el a státusztörvény értelmében felkínált új jogviszonyukat. Mivel az erről szóló nyilatkozatot postán is elküldhették, pontos adatokat a Belügyminisztérium október 5-re ígért.

Érdekesség, hogy a pályaelhagyó pedagógusok száma suttyomban kúszik felfelé: míg Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón még 700 körüli számot emlegetett, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kedden már úgy fogalmazott a Hír TV-ben:

„Becsléseink szerint a pedagógusok egy százaléka nem fogadta el az ajánlatot.”Erre tromfolt rá a Belügyminisztérium a talányos „több mint 98 százalékkal”, akik elfogadták az új szerződésüket.

Mindenesetre azt már biztosan látjuk a minisztérium válaszából, hogy az, amit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára állított korábban (ki sem fejezhető százalékos arányban a pályaelhagyó pedagógusok száma), nem igaz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.