Megvannak az első oroszországi vádemelések az LMBTQ+-mozgalmak novemberi betiltása után

külföld
március 21., 05:34

Oroszországban novemberben tiltották be az LMBTQ+-mozgalmakat. Most jött hír az első két emberről, akit az új törvényre hivatkozással helyeztek előzetes letartóztatásba. A vád: szélsőséges szervezetben való részvétel, valamint az, hogy nem hagyományos szexuális kapcsolatokat népszerűsítenek az orenburgi Pose bárban.

Mindketten itt dolgoztak ugyanis, egyikük művészeti vezetőként, másikuk ügyintézőként, tíz év börtönbüntetést is kaphatnak. A rendőrség márciusban razziázott a bárban, néhány vendég megalázó őrizetbe vételéről videók is keringtek a neten.

A novemberben elfogadott törvény szándékosan homályosan fogalmaz arról, mi számít nemzetközi LMBTQ+-mozgalomnak, így lényegében mindenki börtönbüntetést kockáztat, aki a melegjogok védelmében lép fel vagy egyszerűen csak azonosul a közösséggel.

Oroszországban gyerekvédelem címén 2013-ban betiltották a „melegpropagandát” a kiskorúak körében, majd erre hivatkozva később színházi előadásokat is cenzúráztak. Aztán 2022-ben újabb törvényt fogadtak el, ami tiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok és a pedofília propagandáját”, összemosva a pedofíliát a homoszexualitással, ami tiltja a bármilyen korú LMBTQ+-emberekről szóló információk megjelenítését a médiában, az interneten, reklámokban, irodalomban, a művészetben és a mozikban.

A melegek megjelölésére használt rózsaszín háromszög és orosz zászló - aktivista egy 2017-es szentpétervári pride-on
photo_camera A melegek megjelölésére használt rózsaszín háromszög és orosz zászló - aktivista egy 2017-es szentpétervári pride-on Fotó: VALYA EGORSHIN/NurPhoto via AFP

A Putyin-rezsim az elmúlt években szép lassan betiltott minden műalkotást vagy terméket, amiben a papa-mama-gyerekek családmodelltől vagy klasszikus ciszheteroszexuális, monogám párkapcsolattól eltérő konstelláció jelenik meg - ez azonnal beindította az öncenzúrát. Tavaly júliusban a nemváltó műtéteket is betiltották.

A törvény megszegéséért akár több évnyi börtönbüntetés járhat.

(Via Guardian)