Csont nélkül átment az orosz parlamenten a nemváltoztatást tiltó törvény

lmbtq
2023 június 14., 16:35

Egyhangúlag, 365 képviselő szavazatával fogadta el szerdán az orosz parlament a nemváltoztatást tiltó törvény első olvasatát, írja a Mediazona független orosz lap, amit a Pussy Riot két aktivistája jegyez. Ha a törvényt végleg megszavazzák, nemváltoztató műtétekre csak veleszületett fiziológiai rendellenesség esetén lesz legális lehetőség Oroszországban. A hormonterápiát is betiltják.

A törvényjavaslatot május végén terjesztették elő azzal az indokkal, hogy ez kell az ország kulturális és családi értékeinek, hagyományainak megőrzéséhez és a nyugati „családellenes ideológia" térnyerése ellen. Spoiler: ahogy Magyarországon és tőlünk nyugatabbra, úgy Oroszországban sem álltak eddig sem sorba a nemváltó óvodások.

2020-ban, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet elején a magyar kormány javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek arról, hogy kerüljön be az anyakönyvi nyilvántartásba a születési nem, amit „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határoznak meg. A születési nem a javaslat értelmében felváltotta a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, ez az adat pedig nem megváltoztatható.

A törvényt elfogadták - ez a híres 33-as paragrafus -, az pedig azóta is ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését és a magyarországi transznemű embereket. A panaszokkal az Alkotmánybíróság nem foglalkozik.