Az oroszok veszik a legjobban a magyar ingatlant

POLITIKA
2013 április 28., 15:28

oroszok a spájzban

Összesen 1110 ingatlant vásároltak külföldi állampolgárok 2012-ben Magyarországon, a legtöbbet az oroszok vitték.

A Közigazgatási Minisztérium statisztikájából kiderül lassan növekszik csak a külföldiek vásárlási kedve, 2010-ben 998, 2011-ben pedig 1069 magyar ingatlan tulajdonjogát szerezte meg külföldi állampolgár, szóval ilyen ütemben elég sokáig fog tartani az ország teljes felvásárlása.

A legnagyobb számban oroszok vásároltak (445 fő), őket követik a kínai (150 fő) és az ukrán (128 fő) állampolgárok. Az amerikaiak a negyedik helyen állnak, az izraeliek pedig alig fértek be a TOP 5-be.

Már nem menő a vidéki ingatlan

Az Uniós csatlakozás előtt az ingatlanvásárlásoknál csak 17 százalék volt a főváros részaránya. Azóta viszont Budapest egyre vonzóbb a magyar lakásra éhező külföldieknek. 2006-ban már 36,3 százalék volt a fővárosban vásárolt ingatlanok aránya, 2009-ben 43,4 százalék, 2010-ben pedig 54 százalék. Mára az érdeklődés ugyan egy árnyalatnyit visszaesett, de még így is az összes külföldi ingatlan vásárlás 47 százaléka Budapesten történik.

A külföldi vásárlók 80 százaléka lakást vagy lakóházat vásárolt, 9 százalékuk beépítetlen földet, 1,7 százalék hétvégi házat és csak 0,4 százalékuk tanyát.

 

18 esetben tiltották meg a vásárlást

A számok alapján úgy tűnik a hatóságok nem tartanak olyan rettenetesen a külföldiek ingatlanszerzésétől. Az uniós országok állampolgárai ugye már kedvükre vásárolhatnak ingatlant, így arról nincs is statisztika. A nem EU-s országok állampolgárainak kell csak engedélyt kérni a vásárláshoz. Ők 2012-ben 1128 kérelmet nyújtottak be, ebből országosan 18-at utasítottak el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.