Jönnek a nemzeti trafikok, jön a csempészcigaretta

gazdaság
2013 május 15., 05:52

Fumar mata, a dohányzás öl - ez van ráírva arra a piros Marlboróra, amit 840 forint helyett 700-ért sikerült beszereznünk a feketepiacon Budapesten. A szemrevételezési próbát kiállja a spanyol feliratos, spanyol zárjegyes cigaretta: a doboz anyaga, a celofán, a fémes béléspapír eredetinek tűnik, és a spanyol zárjegy is rajta van. Mivel eleve 20 szál van benne, egy szál 35 forintra jön ki, a legális magyar verzióban viszont csak 19, így abból egy szál 44 forint és 21 fillér.
Ha a feketepiacos cigarettából akarunk összeállítani egy 19 szálas kompozíciót, 665 forintba kerül egy doboz, így 175 forinttal lesz olcsóbb a boltinál.
Ha hinni lehet a dobozra írt számoknak, az illegális spanyol Marlboróban jóval több káros anyag is van, mint a legális magyarban: mióta az utóbbiból két éve stikában kilopták a nikotint, 8 mg kátrány, 0,6 mg nikoton és 9 mg szén-monoxid van benne, amivel feltehetően Európa leggyengébb piros Marlboróját sikerült előállítani. A spanyol változatra 10 mg kátrány, 0,8 mg nikotin és 10 mg szén-monoxid van írva, tehát elvben erősebb.
Spanyolországban egy doboz piros Marlboro egyébként 4,68 euróba, tehát majdnem 1400 forintba kerül.

fumarmata1

Na de milyen szívni?

18 éve szívok piros Marlborót, és szívtam sok országban, de ilyen Marlborót még sose szívtam. Eleve alig lehet meggyújtani, vagy túl szorosra tömték a "spanyolok", vagy nedves a dohány, mindenesetre hosszú szipákolással lehet bele életet lehelni. Az ízével nincs különösebb bajom, leginkább semleges, a vége kicsit kapar, de maga a sejtés, hogy ez esetleg valami ukrán gyárból került elő, és sugárfertőzött tyúkszarral rakták teli, végleg elveszi tőle a kedvemet.

- anarki

Annyiban csatlakoznék az előttem szólóhoz, hogy bár utoljára pont húsz éve szívtam rendszeresen piros Marlborót (szigorúan puhadobozost, göcsörtösre gyűrötten, izzadtságtól áztatva), azóta pedig elképesztő márkahűtlenséggel bármit és mindent, de ilyet még én se, sose. Pedig egy időben kifejezetten csak hamisított montenegrói cigarettákat. Nem nevezném magam szakembernek, de amennyit a modern dohányiparról személyesen megtapasztaltam, az az, hogy a cigarettába töltött vágadék porladóan száraz. Talán a fermentálás teszi, talán az ammónia. Ebben viszont nedves a dohány. És büdös. Nélkülözi a Marlboro dohányokra jellemző aromák és illatanyagok mindegyikét. De nem ezért szívhatatlan, hanem szó szerint az.

-akiraly

Olyan, mintha vágott dohányt töltöttek volna házilag egy hüvelybe. Elvileg erősebb, gyakorlatilag viszont ezt nem érezni, csak azt, hogy tök nehéz szívni, és alig érzem benne a nikotint. Az íze egy kicsit furcsa volt, de nekem nem volt vele bajom. Viszont, ha nem szívom rendesen, elalszik séta közben, ami tovább erősíti a vágottdohány-gyanút. Annyi kárpótol, hogy húsz szál van benne, és a torkomat se kaparja annyira.

- kernerzs