Felfüggesztették a megfigyelési törvényt

POLITIKA
2013 július 16., 09:23

Az Alkotmánybíróság nem engedi hatályba lépni azt az új törvényt, ami alapján lényegében minden állami alkalmazottat titokban meg lehetne figyelni. Évente kétszer 30 napig akár telefonjaikat is lehallgathatnák. A közalkalmazottak családtagjait is megfigyelhették volna a törvény alapján. A törvényt részletesen itt mutattuk be.

Szabó Máté ombudsman küldte el a törvényt az Alkotmánybíróságnak. Augusztus elsején lépett volna hatályba. Az Alkotmánybíróságnak addig nincs ideje érdemben elbírálni, ezért most nem megsemmisítették a törvényt, hanem felfüggesztették hatályba lépését. Ez azt jelenti, hogy a törvény nem élesedik augusztusban, meg kell várni, hogyan dönt majd az Alkotmánybíróság.

Aligha maradhat így a részletes vizsgálat után sem. Hiszen a felfüggesztés indoka az, hogy a törvény egyes rendelkezései:

súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek.

A törvényt két fideszes képviselő (Csampa Zsolt és Kocsis Máté) nyújtották be, az MSZP sem ellenezte. Az "Alkotmány nem játék" csoport viszont tüntetett ellene.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.