Felfüggesztették a megfigyelési törvényt

Az Alkotmánybíróság nem engedi hatályba lépni azt az új törvényt, ami alapján lényegében minden állami alkalmazottat titokban meg lehetne figyelni. Évente kétszer 30 napig akár telefonjaikat is lehallgathatnák. A közalkalmazottak családtagjait is megfigyelhették volna a törvény alapján. A törvényt részletesen itt mutattuk be.

Szabó Máté ombudsman küldte el a törvényt az Alkotmánybíróságnak. Augusztus elsején lépett volna hatályba. Az Alkotmánybíróságnak addig nincs ideje érdemben elbírálni, ezért most nem megsemmisítették a törvényt, hanem felfüggesztették hatályba lépését. Ez azt jelenti, hogy a törvény nem élesedik augusztusban, meg kell várni, hogyan dönt majd az Alkotmánybíróság.

Aligha maradhat így a részletes vizsgálat után sem. Hiszen a felfüggesztés indoka az, hogy a törvény egyes rendelkezései:

súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek.

A törvényt két fideszes képviselő (Csampa Zsolt és Kocsis Máté) nyújtották be, az MSZP sem ellenezte. Az "Alkotmány nem játék" csoport viszont tüntetett ellene.

 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.