Ha itt pofáznak, ott megy a pénz

gazdaság
2013 augusztus 13., 22:38

Olcsó közhely, hogy rohanó világunkban minden mindennel összefügg, a globalizáció egyetlen membránná sűrítette a világfalu összes ütőerét, és ha egy lepke megrebbenti szárnyát Pekingben, akkor Brazíliában kitör a vihar. Satöbbi.

És vannak pillanatok, amikor bebizonyítják, hogy ez tényleg így van. Livio Stracca, az Európai Központi Bank közgazdásza hétfőn kirakta az internetre egy tanulmányát, amelyben bebizonyítja, hogy az eurózóna ügyeiről írt újságcikkek, nyilatkozatok tényleg befolyásolják az egész világgazdaságot.

2010 májusától 2013 májusáig összegyűjtött 18 olyan hírt, ami hatással volt a világgazdaságra, és biztos, hogy aznap más ügyek nem befolyásolták a befektetői hangulatot. Olyan híreket keresett, amelyek nem feltétlenül közvetlenül hathattak (mint egy csődbejelentés vagy egy kamatcsökkentés), hanem pszichológiai hatásuk jelentős, egy részük eleve csak feltételezésen alapult.

Hogy e hírek világra szóló jelentőségét érzékeltesse, azt elemezte, hogy az egyes eurózónával kapcsolatos híradások hogyan befolyásolták 25 nem eurót használó ország aznapi mutatóit. A 25 országból 12 fejlett, 13 pedig feltörekvő. Megnézte, hogyan alakultak az aktuális európai hírek hatására aznap az adott országokban

  • a pénzügyi szektor részvényhozamai,
  • éltalában a részvényhozamok,
  • a valuta árfolyama,
  • és az államkötvények hozamai.

Elsősorban a bankok részvényhozamában tapasztalt mindenütt elmozdulást, és ez alapján a tanulmány egyik nagy tanulsága, hogy lehet bármilyen távoli egy ország, és lehet bármilyen független és stabil a gazdasága, a bankrendszeren keresztül a mérgezés vagy az eufória beszivárog, jó messziről is. Akár egy fals hír hatására is.

A vizsgált országok: Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Afrika, Dél-Korea, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Malajzia, Mexikó, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Svájc, Svédország, Thaiföld, Törökország, Új-Zéland, USA, Venezuela.

A Stracca által kigyűjtött hírek pozitívan és negatívan is befolyásolták a világot, ezt most :) és :( jelekkel mutatjuk. Mindegyik hír kifejezetten az eurózónához kötődik. Alig van köztük valódi intézkedéssel járó bejelentés (a 2011 december 1.-i és a 2012 szeptember 6.-i hír csak ilyen), van viszont olyan is, amiről később kiderült, hogy nem is volt igaz (a 2011 június 19-i például). És a nagy többségük csak elvi állásfoglalás, hogy valakik szerint valaminek majd kellene lennie.

A 18 hír, ami így vagy úgy, de érdemben befolyásolta az eurózónán kívüli világot:

  • 2010. május 10: Az eurózóna vezetői brüsszeli tanácskozásukon megbeszélték, hogy sokkal szigorúbb közös költségvetési szabályokat és ellenőrzéseket vezetnek majd be. :)
  • 2010. december 1. Az EKB-ról megírták, hogy nagyobb tételben vásárolt rosszul álló országok államkötvényeiből. :)
  • 2011. július 11. Silvio Berlsuconi olasz miniszterelnök összeveszett a saját pénzügyminiszterével a megszorításokról. :(
  • 2011. július 21. Az eurózóna vezetői Brüsszelben újabb hitelt ígértek Görögországnak. :)
  • 2011. augusztus 8. Az EKB-ről azt írták, hogy megint sok államkötvényt vett. :)
  • 2011. szeptember 5. Úgy tűnt, hogy az olasz kormány mégsem vállal nagy megszorításokat. :(
  • 2011. november 9. Elterjedt a hír, hogy a német és a francia kormány az eurózóna felbomlásáról tárgyalt. :(
  • 2011. december 1. A FED, az EKB, a kanadai, az angol, a japán és a svájci jegybank egyszerre bejelentették, hogy 50 bázisponttal csökkentik az egynapos, dollárban denominált csereügyletek kamatszintjét. :)
  • 2011. december 5. Nicolas Sarkozy és Angela Merkel megegyeztek, hogy új EU-szerződés kellene, havi brüsszeli csúcs, és gyorsabban el kéne indítani az ESM-t, a zóna állandó mentőalapját. :)
  • 2011. december 8. Az EKB elnöke kizárta, hogy a közeljövőben újabb államkötvényvásárlásba kezdjenek. :(
  • 2012. június 19. A G20-as csúcsról az terjedt, hogy az európaiak mindjárt bejelentenek egy 750 milliárd eurós mentőcsomagot Spanyolországnak és Olaszországnak. :)
  • 2012. június 29. Az EU-csúcson elterjedt, hogy a németek készek haladéktalanul kisegíteni Spanyolországot és Olaszországot. :)
  • 2012. július 26. Az EKB elnöke bejelentette, hogy „bármi áron” megmentik az eurót. :)
  • 2012. augusztus 2. Csalódott kommentárok sora jelenik meg az EKB kormányzótanácsának ülése után, mert semmi nagy bejelentés nem volt. :(
  • 2012. szeptember 6. Az EKB kormányzótanácsa bejelentette az OMT programot: vagyis vesznek bajba jutott országoktól államkötvényt, ha azok cserébe vállalnak szigorú feltételeket. :)
  • 2012. szeptember 26. Egyszerre voltak sztrájkok és erőszakos tüntetések Spanyolországban és Görögországban. :(
  • 2012. október 17. A brüsszeli EU-csúcson elvi megállapodást kötöttek, hogy lesz bankunió. :)
  • 2013. február 13. Az olasz választások után kiderült, hogy nem lesz egyszerű kormányt alakítani. :(

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.