18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem élték túl a felvételt a gáztámadás tudósítói

külföld
2013 augusztus 30., 19:21
  • A szír kormány elleni légitámadás lehet az első háború, amit Youtube-videók robbantanak ki.
  • Még ha ez így túlzás is, akkor is döntő fontosságúak a brutális videók.
  • A készítők egy kivétellel meghaltak a forgatás közben.

Nem sokkal aztuán, hogy a gáztámadás megtörtént augusztus 21-én hajnalban, az internet már tele is volt az erről szóló felvételekkel.

Ezek pedig brutálisak voltak. Halott gyerekek, menekülő családok. A képek hamar eljutottak az amerikai kormány legfelsőbb szintjére is.

Apaként nem tudom kiverni a fejemből a képet a férfiról, aki halott gyermekét emelte fel, miközben körülötte a káosz uralkodott

- mondta például John Kerry külügyminiszter.

Ezek a képek olyan hatást értek el, amilyet eddig semmilyen felvétel nem tudott a két éve tartó polgárháborúban. Pedig a helyzet eddig is nagyon súlyos volt, rengeteg brutális incidenssel. Mégis, a vegyi fegyveres bevetésről szóló beszámolók kellettek ahhoz, hogy igazán átüssék a nyugat ingerküszöbét.

Ez lehet az első háború, amit Youtube-videók robbantanak ki, még ha ez durva leegyszerűsítés is. (Természetesen főleg azért, mert önmagában a videó nem lenne elég bizonyíték - John Kerry péntek este hírszerzési információkkal támasztotta alá, miért biztosak abban, hogy a kormány műve a támadás.)

A videók készítői azonban ezt nem már nem fogják látni. Razan Zaitouneh, a Violations Documentation Center aktivistája, aki azonnal a támadás helyszínére ment, miután megjelentek az erről szóló hírek, a Foreign Policynek azt mondta, a készítők egyetlen kivétellel mind meghaltak. Miközben ugyanis a videókat forgatták, ők is belélegezték a mérges gázokat.

Ugyanerről beszélt az egyetlen túlélő, Murad Abu Bilal egy Youtube-ra feltöltött interjúban.

A szír polgárháborúnak végig meghatározó eleme volt a propagandaháború, melyet mind a két fél alkalmazott. Mivel mind a kormány, mind a felkelők tudták, alapvető fontosságú a külvilág befolyásolása, így igyekeztek alakítani a közvéleményt. Annál is inkább, mert a külföldi tudósítók munkája egyre veszélyesebbé vált, sok területre pedig egyáltalán nem jutottak el.

photo_camera REUTERS/Bassam Khabieh

Most azonban úgy tűnik, az aktivisták valóban háborús bűnöket dokumentáltak. Ezzel pedig egyrészt lehet, hogy az ország sorsát is megváltoztatták. Másrészt az életükkel fizettek érte.

Forrás: Foreign Policy

A Szíriával kapcsolatos fejleményeket itt lehet követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.