Kit érdekel, hogy ki zsidó?

INTERNET
2014 január 25., 15:45

Amerikában már egy egész könyvet kiadtak Google-keresésekből, minket viszont csak egy kérdés érdekelt: mire keresnek a magyar internethasználók politikusainkkal kapcsolatban. A mechanizmus egyszerű: amikor begépelsz néhány szót a Google-be, a kereső automatikusan felajánlja neked a legnépszerűbb kereséseseket. Például:

Ezek sajnos még nem a híres Hello90 blogra vonatkoznak. Próbáljuk meg mondjuk a vaníliafagyit:

De mi érdekli a magyarokat politikusainkkal kapcsolatban? Na mi?

Úgy tűnik, az internetezőket egyetlen kérdés tartja ébren éjszakáról éjszakára: kinek van zsidó származása és kinek nincs?

Katt a nagyobb képért

Mostantól nekem is ez lesz a siker mércéje!

Kevesebb ruha, kevesebb zsidózás

Idáig a férfiak. Ha viszont nőről van szó, akkor általában a férje, illetve Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt volt elnöke esetében a feltételezett botoxkezelése. Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke gyermekkorában elvesztette a bal kézfejét, így az ő esetében a keze is érdekes a magyar internetezők számára. Dúró Dórát pedig talán már fürdőruhában is látták?! Akkor meg kit érdekel, hogy zsidó-e?!

Katt a nagyobb képért

Oké, de ez miért érdekes?

Egy amerikai kollégám, amikor meséltem neki, hogy erről a témáról gyártok posztot, rögtön rávágta, hogy

,,Na és? Csak informálódni akarnak az emberek!"

Ez is egy lehetséges értelmezés. Ugyanakkor ellentétben velünk, Amerikában nem erre keresnek az internetezők vezető politikusaikkal kapcsolatban:

Próbáljátok ki akár úgyis, hogy a fenti amerikai politikusok neve után begépelitek a j (zs) betűt, még mindig semmi, olyanok jelennek meg, hogy jerk (seggfej), de soha nem az, hogy Jewish (zsidó). Pedig ezen a listán többen is zsidó vallásúak Wikipédia-lapjuk szerint: Rahm Emanuel (Chicago polgármestere, Obama elnök volt kabinetfőnöke), Jacob Lew (pénzügyminiszter, Obama elnök volt kabinetfőnöke), Eric Cantor (a képviselőház republikánus frakcióvezetője) és Joe Lieberman (volt szenátor, a 2000-es választások demokrata alelnökjelöltje).

Szóval valami oka biztos van annak, hogy ez a kérdés ennyire fontos Magyarországon. Biztos vannak olyan magyar szavazópolgárok, akik számára egy politikus esetleges zsidó származása pozitív vagy negatív tényező. Jellemzően inkább negatív, Magyarországon ugyanis annyira magas a zsidókkal szembeni előítéletesség, hogy éppen a New York Times készít elemző riportot, zsidó származású magyarok bevonásával.

A saját kutatásomon túl szakirodalomként tudom még ajánlani az egykori Matula Magazin által létrehozott Internet Zsidó Database (IZsDB) weboldalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.