Úgy enne egy keménytojást? Ennyi erővel kiönthetne 200 liter vizet is!

gazdaság
2014 január 29., 15:05
comments 14
photo_camera Fotó: Grace Communications Foundation

Az év eddigi 29 napján már 390 ezermilliárd liter (104 millió olimpiai úszómedencényi) vizet használt fel az emberiség. Ennek hetven százalékát közvetlenül a mezőgazdaság használta, tíz százalékát a háztartások. Tudtunkon kívül naponta több ezer liter vizet fogyasztunk - az átlagos amerikai étrend napi 5500 liter felhasználásával készül. A Grace Communications most kiszámolta, hogy egy-egy étel átlag mennyi vízből készül.

Egy szelet pizza - 159 liter víz

  • Liszt - 68 liter.
  • Sajt - 79,5 liter.
  • Szósz - 9,5 liter

Egy hatos csomag tojás - 1208,5 liter víz

Azaz egy darab tojás előállításához átlagosan 201 liter vizet használ a mezőgazdaság. Ebben benne van az is, amit a csirke iszik, és az is, amivel a csirke takarmányát öntözik.

Egy egész csirke - 1778,5 liter víz

Mondtam, hogy a csirke rengeteg vizet fogyaszt, ezért kerül ennyi vízbe egy darab tojás!

Egy kiló marhahús - 15091 liter víz

Tudja, mennyit iszik egy marha? Hát még mennyit eszik. És mindenz, amit eszik, öntözni is kell.

Egy liter tej - 880 liter víz

A csirkehús előállításánál csak a marhahús előállításához kell több víz. Vagyis, mindenhez, amit marhából állítanak elő, rengeteg víz kell.

Egy kiló rizs - 3766,5 liter víz

A gabonafélék közül az árasztásos műveléssel termelt rizshez elég sok vízre van szükség. Ebből a szempontból krumplit enni kifizetődőbb, egy kiló krumpli már 998 liter vízből is kijön.

Egy kiló paradicsom - 201 liter víz

Arányaiban a züldségtermesztés kevesebb vizet igényel, mint akár a gabonafélék, akár a hús előállítása. Egy kiló saláta is kijön 251,5 liter vízből.

És azt tudta, hogy

az évente globálisan felhasznált ivóvíz negyede ételmaradékként a szemétben végzi?

(Grace Communications (.pdf) via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.