Szlovák szélsőjobbos politikussal tanácskozott a magyar nagykövet

2014 február 21., péntek 8:35
14

Meglepő tárgyalásról adott hírt a Besztercebányai Megyei Önkormányzat. Eszerint lejattolt és megbeszélést is folytatott Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete a megyét irányító Marián Kotlebával.

Kotlebáról azt érdemes tudni, hogy a cigányellenes, a Meciart és Slotát is múltidőbe tevő szélsőjobbos Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke, tavaly óriási meglepetésre nyertek a besztercebányai központű megyében. Nemcsak a cigányokat nem szereti, előfordult pár éve, hogy a Kossuth-szobrot köpködte március 15-én. De volt olyan akciója, ahol magyarral fogott össze egy illegális cigánytelep felszámolásában. Néha pedig vonulnak, akcióznak.

Kotleba primitív cigányellenessége működik, közvéleménykutatók szerint jelenleg bejutna a pártja a parlamentbe.

Balogh és Kotleba Fotó: vucbb.sk

Szóval, vele ült le tárgyalni a magyar nagykövet. A parameter.sk idézi a találkozóról kiadott közleményt, aminek az eleje unalmas semmitmondás, eszerint a tárgyalás során mindkét fél konstatálta, hogy Besztercebánya megye déli része, és a szomszédos magyarországi régió is a legszegényebb és a munkanélküliség által leginkább sújtott térségek közé tartozik.

Viszont az is kiderül a megye közleményéből, hogy lesz még találkozó Balogh és Kotleba között.

"A felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint"

- áll a Besztercebánya Megyei Önkormányzat weboldalán.

A találkozóról megkérdeztük a magyar nagykövetet is.

Balogh Csaba nagykövet elmondta: a tavaly novemberben-decemberben megválasztott nyolc megyei vezetõ mindegyikével találkozni fog, Kotleba a második volt a sorban. Magyarország több közös projektet is visz a határ melletti öt szlovák megyével, ezekrõl egyeztettek elsõsorban Kotlebával is.

A megbeszélésen a cigánykérdést Kotleba hozta elő, mint olyan súlyos problémát, amit nem kezel megfelelően a szlovák kormány. A nagykövet erre azt válaszolta, hogy Magyarország komplexen foglalkozik a romák felzárkóztatásának a kérdésével, ezeket a tapasztalatokat felajánlotta Kotlebának is.

Balogh Csaba szerint a cigánybűnözés kifejezés más megítélés alá esik Magyarországon, mint Szlovákiában, mivel a szomszédban a miniszterelnök és a belügyminiszter is használta. Pontosítást kértek ugyanakkor a besztercebányai megyei önkormányzattól, mert a nagykövet nem mondta azt, hogy az egyre növekvő cigánybűnözésre alapvető problémaként tekint.

Balogh Csaba lapunk kérdésére nem kívánt véleményt mondani Kotleba politikai nézeteirõl, mert szerinte egy nagykövetnek nem az a dolga, hogy egyes közszereplõk politikai nézeteirõl fejtse ki az álláspontját. Általánosságban azt mondta, hogy sok olyan vélemény van, amivel nem ért egyet, de a megválasztott képviselőkkel, tisztségviselőkkel napi kapcsolatban kell lennie. Kotleba mandátuma egyébként négy évre szól Besztercebánya megye élén.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt