Töretlenül zuhan a Viktor népszerűsége

politika
2014 március 21., 14:14
comments 39

Túl vagyunk a Ferencek őszödi beszédén, elmúltak azok az idők, amikor a szülőszobában nem merték Deák, Liszt, Puskás Öcsi vagy Nagy Feró nevét adni az újszülötteknek.

Pedig 2008-ban eljött a történelmi pillanat, amikor több Viktor született Magyarországra, mint Ferenc. Sőt a következő, és az azután évben is. Értik, 2010-ig tartott a nagy hullám. 2011-től aztán megkopott a Viktor népszerűsége, és visszaelőzött Ferenc. Becézhető Ferkónak, Ferenckének, Ferinek, Fletónak.

Ne hallgassuk el, hogy miközben óriási a harc közöttük, mindkét név gyengébben teljesít. Hol van már az az idő, amikor évente több mint 300 kisfiú lett Ferenc és tovább 300 Viktor?

Még drámaibb a helyzet, ha a népszerűségi versenyt nézzük. 2009-ben voltak a Viktorok a csúcson, amikor egészen a névnépszerűségi toplista 43. helyéig repültek. Mostanra viszont egyre kevesebb az esély, hogy a játszótéren pár év múlva Viktorok után kiabáljanak az anyukák. Csak a hatvanadik legnépszerűbb fiúnév a Viktor.

Ferenc 2006-7-es 45. helye is már a sóhajtozás múlt része, már csak az 55. helyen szerénykedik a toplistán. Ennél bizony a magyar sífutók is jobban szoktak szerepelni a téli olimpián.

2012-ben 90 300 gyerek született. Nagyjából a fele fiú. És ebből alig 243 lett Viktor. Ki érti ezt?

De mi a helyzet egy tetszés szerint kiválasztott, idegenül csengő névvel, mondjuk a Gordonnal? Hát az, hogy nincs az első százban. Ok, legyen akkor egy magyar név, például Előd. Semmi.

Legalább az aktivisták elnevezik a gyerekeiket a listavezetőkről, pártjaik nagyjairól? Emlékeznek, amikor a Gáborok zászlóját Kuncze és Fodor vitte, aztán most átvette tőlük Vona? Akarja-e bárki, hogy legalább a gyereke keresztneve emlékeztessen Schiffer Andrásra? Hányszor kell még Mesterházy Attilának miniszterelnök-jelöltnek lennie, hogy megtolja az Attilák szekerét?

A legnépszerűbb tíz fiúnév a következő volt 2012-ben: Bence, Máté, Levente, Ádám, Dávid, Balázs, Dominik, Gergő, Dániel, Péter. Fájdalom, de elszakadtak a politikai vezetőktől a magyarok. Sem a Fidesz, sem a ki tudja most hogy hívják baloldali lista, sem a Jobbik, sem az LMP országos listájának első öt helyén nincs egyetlen ilyen nevű férfi.

Nőkből hirtelen hármat futtatunk végig a rendszeren. Ildikó (kell-e mondani, hogy miért), Gabriella, aki mintha már az Országgyűlésben érettségizett volna, és Ágnes, hátha az utolsó években pár diktározással újra a politikai térképre lehetett tenni a nevet. Nos, Ildikó legutóbb 2000-ben volt az első száz legnépszerűbb név között, azóta semmi. Ágnes akkor 63. volt, aztán fokozatosan csúszott egyre lejjebb, mígnem 2011-ben és 2012-ben már nem volt top 100-as. És ugyanígy járt Gabriella is, 2009-ben volt egy fellobbanása, de lassan ez a név is kiszorult a bűvös százasból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.