Világhírű matematikus lett az MTA új elnöke

TUDOMÁNY
2014 május 06., 11:05
comments 144

A Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésén Lovász László matematikust választották az akadémia elnökévé. Lovász Lászlót a szavazatok 61, 8 százalékával választották elnökké a zárt ülésen – olvasható az akadémia honlapján.

lovaszlaszlo

A 66 éves Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a számítógép-tudomány világhírű kutatója, főleg ezzel és kombinatorikával foglalkozik. 2006 és 2011 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézete igazgatója. Lovász igazolta a gyenge perfekt gráf sejtést, és ő bizonyította a Kneser-gráfokra vonatkozó sejtést.

További eredményei:

  • A geometriai hipergráf fogalmának meghatározása lehetővé tette az alfa-kritikus gráfok elméletének kimunkálását és kiépítését és a Shannon-féle ötszögprobléma megoldását.
  • A Lovász-féle lokális lemma, a Lovász-féle bázisredukciós algoritmus: a Lenstra–Lenstra–Lovász (LLL) algoritmus és a konvex testek és rácsok algoritmikus elméletének kidolgozása is hozzá fűződik.
  • A 2000-es években a kombinatorikus optimalizációban ért el eredményeket.

Lovász több mint 250 tudományos publikáció és 9 könyv szerzője vagy társszerzője.

photo_camera Fotó: Oberwolfach collection / Renate Schmid / Wikipedia

Az elnöki posztért Maróth Miklós klasszika-filológus és Németh Tamás agrokémikus is indult. Az MTA főtitkárává Török Ádám közgazdászt, főtitkárhelyettesévé pedig Barnabás Beáta Mária növénybiológust választották meg. Az élettudományi alelnök a voksok 70,2 százalékát kapó Freund Tamás, a társadalomtudományi alelnök Vékás Lajos lett 57,1 százalékkal, a természettudományi alelnök pedig 67 százalékos támogatottsággal Szász Domokos lesz a következő három évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.