Orosz milliárdosé lehet a német RWE olaj- és gáztermelő vállalkozása

2014 augusztus 22., péntek 9:22
23

A német gazdaság minisztérium engedélyezi, hogy egy orosz milliárdos tulajdonába kerüljön a német RWE közüzemi cég DEA olaj- és gáztermelő vállalkozása – állították az ügylethez közel álló források a Reutersnek.

Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, a Letter One márciusban elvi megállapodást kötött arról, hogy 5,1 milliárd euróért megvásárolja a DEA-t, aminek 600 millió euró az adóssága.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Mihail Fridman találkozója 2013 decemberén (Fotó: Dmitry Astakhov / RIA Novosti)

Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, és a Mol volt még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban – írja az MTI. A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. A cég 1400 embert foglalkoztat, tavaly 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.

Fridman egyike annak a tucatnyi orosz oligarchának, akiről még márciusban írta a Guardian, hogy rosszul járhat, ha a Nyugat befagyasztja a vagyonát. Most, hogy a háború már eszkalálódott, szankciók is vannak, de mégis Fridman megszerezhet egy német közüzemi céget, ez talán nem is olyan egyértelmű.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt