Orosz milliárdosé lehet a német RWE olaj- és gáztermelő vállalkozása

A német gazdaság minisztérium engedélyezi, hogy egy orosz milliárdos tulajdonába kerüljön a német RWE közüzemi cég DEA olaj- és gáztermelő vállalkozása – állították az ügylethez közel álló források a Reutersnek.

Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, a Letter One márciusban elvi megállapodást kötött arról, hogy 5,1 milliárd euróért megvásárolja a DEA-t, aminek 600 millió euró az adóssága.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Mihail Fridman találkozója 2013 decemberén (Fotó: Dmitry Astakhov / RIA Novosti)

Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, és a Mol volt még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban – írja az MTI. A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. A cég 1400 embert foglalkoztat, tavaly 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.

Fridman egyike annak a tucatnyi orosz oligarchának, akiről még márciusban írta a Guardian, hogy rosszul járhat, ha a Nyugat befagyasztja a vagyonát. Most, hogy a háború már eszkalálódott, szankciók is vannak, de mégis Fridman megszerezhet egy német közüzemi céget, ez talán nem is olyan egyértelmű.