Orosz milliárdosé lehet a német RWE olaj- és gáztermelő vállalkozása

gazdaság
2014 augusztus 22., 09:22
comments 23

A német gazdaság minisztérium engedélyezi, hogy egy orosz milliárdos tulajdonába kerüljön a német RWE közüzemi cég DEA olaj- és gáztermelő vállalkozása – állították az ügylethez közel álló források a Reutersnek.

Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, a Letter One márciusban elvi megállapodást kötött arról, hogy 5,1 milliárd euróért megvásárolja a DEA-t, aminek 600 millió euró az adóssága.

photo_camera Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Mihail Fridman találkozója 2013 decemberén (Fotó: Dmitry Astakhov / RIA Novosti)

Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, és a Mol volt még versenyben a DEA eladására indult értékesítési eljárásban – írja az MTI. A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. A cég 1400 embert foglalkoztat, tavaly 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.

Fridman egyike annak a tucatnyi orosz oligarchának, akiről még márciusban írta a Guardian, hogy rosszul járhat, ha a Nyugat befagyasztja a vagyonát. Most, hogy a háború már eszkalálódott, szankciók is vannak, de mégis Fridman megszerezhet egy német közüzemi céget, ez talán nem is olyan egyértelmű.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.