Mindkét fél háborús bűncselekményeket követett el Ukrajnában

háború
2014 szeptember 07., 15:15
comments 39

Az ukrán milíciákat és az oroszbarát szeparatista erőket egyaránt háborús bűncselekményekért terheli felelősség – közölte londoni helyzetértékelésében az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint az ukrajnai konfliktusban minden oldal teljes közönyt tanúsít a polgári lakosság élete iránt, és durván megsérti a nemzetközi jog által előírt kötelezettségeket.

Az Amnesty International helyszíni tényfeltáró csoportjai ukrán civil menekülteket szólaltattak meg. Ők azt mondták, hogy az ukrán kormányerők több helyen lakott térségeket vettek heves tüzérségi tűz alá. A szervezet által dokumentált egybehangzó beszámolók arra vallanak, hogy az ukrán erők válogatás nélkül lőtték e lakónegyedeket, és ez háborús bűncselekménnyel érhet fel. (Ez látható a Vice videón is.)

A tanúvallomások szerint oroszbarát szakadár fegyveresek viszont emberrablásokat, kínzásokat, gyilkosságokat követtek el. Szlovjanszki lakosok például elmondták, hogy szeparatista fegyveresek elraboltak egy helyi lelkészt két fiával és egyházközösségének két tagjával együtt, és 50 ezer dollár váltságdíjat követeltek az elengedésükért. Mire a helyi közösségnek sikerült összegyűjtenie az összeget, mindegyik túszt megölték.

A beszámolók szerint az ukrán reguláris erők mellett tevékenykedő önkéntes zászlóaljak szintén emberrablásokat, tettlegességeket követtek el.

Az Amnesty International felszólítja az ukrán hatóságokat a nemzetközi humanitárius jogszabályok súlyos megsértéséről szóló beszámolók hatékony kivizsgálására, és a háborús bűncselekményekért felelősségre vonható személyek bíróság elé állítására. A hadsereg parancsnoki beosztású tisztjei és civil egységek vezetői ellen is büntetőeljárást lehet kezdeményezni, ha tudtak, vagy tudniuk kellett volna e bűncselekményekről, de nem tettek semmit megakadályozásukra és a felelősök megbüntetésére.

Az összegyűjtött bizonyítékokból az is kitűnik, hogy Oroszország tüzeli az ukrajnai konfliktust közvetlen beavatkozással és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával. Az oroszbarát felkelő erők alaposan gyanúsíthatók az emberi jogok durva megsértésével, és Oroszországnak le kell állítania az e csoportokhoz folyamatosan érkező fegyverszállítmányokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.