10 hónap telt el azóta, hogy budapesti éttermeket, kocsmákat, miegyebeket ajánlottam, és több mint egy év az előző eresztés óta. Azóta megint nyílt egy rakás új hely - és persze be is zárt néhány, köztük egészen jók is. Steakhouse-októl koktélbárokig fáradhatatlanul, kompromisszumot nem ismerve jártam végig az új helyeket, és így végre újra összeállt egy ötvenes lista egy csomó jó, és néhány nem jó hellyel.
Fontos tudni, hogy amire azt írom, hogy gyors ebédre jó, oda ne romantikus vacsorát szervezzünk. És fordítva. A legfontosabb szabály pedig továbbra is az, hogy eszünkbe ne jusson olyan helyen enni Budapesten, amelynek fő profilja az itatás. A ZÖLD természetesen az ajánlott, a PIROS pedig a nem ajánlott helyeket jelöli.
A Table! Franciás sütemények, péksütemények és egyéb apróságok három budapesti üzlethelyiségben. Olyan jó lenne, ha magyar pékek és cukrászok működtetnének ilyen láncokat, de amíg ez nem sikerül, elégedjünk meg ezzel. Facebook
Artigiana A távoli múltban a Városmajorral szomszédos fagylaltozó akkora legendának számított, hogy sorok álltak előtte. Nyáron még most is van sor, viszont időközben egy rakás ennél jobb cukrászda nyílt Budapesten. Amelyekben nemcsak sokkal jobb a fagylalt, de jelentősen olcsóbb is. Facebook
Babuska Nem mindenben versenyezhetnek a kelet-európai ételek a világ gasztronómiájával, de azt mindenképpen a javukra kell írni, hogy nem árt meg nekik különösebben, ha elkészítés után fél órával még a pultban várják a vevőt. Ez az orosz ételbár ennek köszönheti a sikerét, valamint a néha már zavarba ejtően kedves kiszolgálásnak. A tökéletes hely egy gyors ebédre. Facebook
Bao Bao Most már egyértelmű, hogy ahol Budapesten sok a turista, ott a legtisztességesebb ember is képtelen tisztességes vendéglőt nyitni. A Bao Bao az egyébként elismert Takács Lajos kirándulása az ázsiai konyhák világába, és a legnagyobb jóindulattal is csak semmilyennek nevezhető, ehhez a színvonalhoz képest drágán. A világon valószínűleg csak itt szolgálnak fel mapo tofut csili és szecsuáni bors nélkül. Facebook
Bock Bisztró Egy ideig két Bock étterem volt Budapesten, de akkor is a pesti volt a jobb, pedig szinte teljesen ugyanaz volt a két étlap. Az utóbbi években bárki kérdezett meg arról, hogy hova vigyen külföldieket jó magyar ételeket enni, mindig a pesti Bockot javasoltam. A konyhát nehéz lenne túl nagy ötletekkel megvádolni, de itt nem is ez a cél. Facebook
Bölcső Bar & Food Budapest másik végéből nem érdemes ide átközlekedni, de ha az ember a környéken jár, esetleg a környéken egyetemista, és színvonalas sörválasztékra és az átlagot jóval verő kocsmaételekre vágyik, ennél jobb helyet nem fog találni. Facebook
Budai Kettő Budapest sokkal, de sokkal jobb hely lenne, ha minden sarkon lenne egy ilyen hely, ahol semmiféle gasztronómiai varázslattal nem próbálkoznak, csak adnak egy normális kávét valami péksüteménnyel vagy szendviccsel. Facebook
Budapest Bagel Gyors megoldás késői reggelire vagy ebédre a Kálvin tér mellett. Tisztességes szendvicsek olyan zsemlében, aminek ellopták a közepét. A lazacos a jó választás. Facebook
Butcher’s Kitchen A nyitás körüli földre borulós kritikákat túlzásnak éreztem, de ahhoz kétség nem fér, hogy jók a szendvicsek, azok közül is a nem különösebben kísérletezők. És lehet, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, de én kifejezetten szeretem az olyan teraszokat, ahol gyakorlatilag az utcán ül az ember, nem valami szeparált kerthelyiségben. Facebook
Dafke Deli Van úgy, hogy egy vendéglátóhelynek peche van, és a Madách úton a Dafkénak peche van. Nevezetesen az, hogy pont 10 méterre tőlük működik egy szinte teljesen hasonló profilú hely, ahol ha nem is sokkal, de valamivel jobban adják szinte ugyanazokat a szendvicseket. Nincs ezzel a hellyel sem semmi baj, de ide elég akkor beülni, ha a szomszédos Pista Bá-ban (lásd lejjebb) nincs hely, és mindenképpen pastramit szeretnénk enni. Facebook
Erdős és fiai Minden “Budapest legjobb fagylaltozói” listán ott van, megérdemelten. Aki nem Újbudán lakik, annak kicsit kiesik, de egy hétvégi délutánt simán megéri rászánni a kirándulásra. Facebook
Fióka Semmi bajom nincs azzal, ha valaki úgy nyit éttermet, hogy sem a konyhában, sem a kiszolgálás frontján nem képes éttermi színvonalat nyújtani. Sőt, felőlem számlázzon is annyit, amennyit igazi éttermek szoktak, csak nekem ne kelljen odamennem. Facebook
Gyradiko Estia Ekkora pofont rég nem adott görög töröknek. Miután az utóbbiak évek óta képtelenek egy normális gyorséttermet üzemeltetni Budapesten, az előbbiek alájuk vágtak, és megnyitották a békásmegyeri étterem kistestvérét az Újlipótvárosban. Nem kellett hozzá sok furfang, csak normális húst és zöldségeket rakni a pitákba és a tányérokra. Facebook
Hachapuri Budapest minden bizonnyal legfurcsább helyen lévő, és összességében is teljesen érthetetlen értelme. Szerencsére nem kell semmit megfejteni, csak enni: maradjunk a mindenféle lepényvariációknál, és akkor minden rendben lesz. Facebook
Hanoi Pho Szemben a legtőbb budapesti vietnami nekifutással, ez nem csak egy gyorsétterem, hanem egy igazi, hosszú étlappal. Nem olyan jó, mint a jó budapesti kínaiak, de komoly gond nincs, és vannak vietnami fogások, amiket élethűen tudnak reprodukálni. Ha nem csak phó kell, ez a jó választás. Facebook
Hot Dog Cold Beer Egész jó választás a Bazilika környékén egy nagyon gyors ebédre - ez a hely legalább nem drága, viszont laktat. Nagy élményre azért senki se számítson, és érdemes extra virslit is kérni, hogy ne csak a zöldség ízét érezd a kenyérben. Facebook
Hummus Market Lassan a Gozsdu udvart is utoléri minden túlzottan népszerű Budapest-darab sorsa: a vendéglátósok elkényelmesednek, mert tudják, hogy úgyis garantált a forgalom. Máshol nem valószínű, hogy talpon maradna egy ilyen semmilyen humuszos, itt viszont él és virul. Facebook
Kandalló Kézműves Pub A kézműves szó lassan már sértés lesz Budapesten, de a Kertész utcai Kandalló nem hoz rá szégyent. Flanc nélküli, de finom hamburgerek, és átfogóan széles sörválaszték. Facebook
Kerala Dosa A számtalan budapesti streetfood-hely jelentős része még annyit sem tud, hogy a világban Malajziától Mexikóig az utcán ételt áruló standok szinte mind egy-két ételre specializálódnak, hiszen ennél többet megfelelő színvonalon lehetetlen lenne minimálkörülmények közt előállítani. A Mika Kertben működő dél-indiai konyhában szerencsére tisztában vannak ezzel, és egyszerűen csak színvonalas vékony lepényeket árulnak ötféle töltelékkel. Facebook
Kilenc Sárkány Teljesen korrekt kínai étterem, amennyiben felhívjuk a pincér figyelmét, hogy legyen szíves odaadni a kínai vendégeknek fenntartott étlapot is. De miért menne az ember egy teljesen korrekt kínai étterembe, amikor Budapesten vannak kifejezetten jó kínai éttermek is? Talán abban a ritka esetben, amikor pont a Dózsa György úton lesz halálosan éhes az ember. Facebook
Kispiac Bisztró Pasarét A Bock példáját követve a Kispiac is nyitott egy éttermet Budán, ráadásul pont ugyanazt a mintát követve: ugyanaz az étlap, csak több rajta a hal, amiket viszont teljesen felesleges kirendelni, ha az ember már járt tengerparttal rendelkező országban. A húsok és főleg elkészítésük viszont itt is ugyanazt a Budapesten szinte egyedülálló színvonalat képviselik, mint a Hold utcai üzlethelyiségben. Facebook
Komachi Bistro Végre egy japán étterem, ami nem a Budapesten egyébként is reprodukálhatatlan szusiban és szasimiben utazik, hanem a japán konyha másik végében. Udon-, soba- és ramentésztás levesek, japán curryk egy echte japán szakácstól, megbízható minőségben és nagyon tisztességes árakon. Négy látogatásból háromszor voltak japán vendégek is, ők pedig nem szoktak tévedni. Facebook
Legelő Salátabár Nem volt különösebben nehéz feladat, de azért dicséretes, hogy néhány hónap alatt sikerült teljesen letarolniuk a budapesti saláta-házhozszállítást. A népszerűséggel járó túlterheltség miatt gyakoriak a késések, bár mintha az utóbbi időben lenne valamennyi javulás. Ettől függetlenül továbbra is az egyetlen cég, amely képes egy normális salátát kiszállítani a városban. Egy versenytárs azért nekik is jót tenne. Facebook
Náncsi néni vendéglője Nem tartozom azok közé, akik szerint a Náncsi néni rossz étterem. Viszont az biztos, hogy ennyi pénzért sokkal jobbat is lehet enni Budapesten. Olyan helyen, ahol nem erőltetik ezt a kamu kockásterítős-nagymamás életérzést, képesek normális sebességgel kiszolgálni, és a közönség sem Buda legelviselhetetlenebb alakjaiból áll. Facebook
Nemsüti Ha a jóisten vegetáriánussággal vert volna meg, akkor Budapesten általában indiai éttermekben étkeznék. Viszont amikor valami kevésbé karakteresre vágynék, akkor a Nemsütibe mennék. Nem sokkal kevésbé karakteresre, mert itt dicséretes módon még fűszerezni is mernek. Facebook
Pesti Burger és Bár Teljes erőből próbáltam szeretni ezt a helyet, és a burgerek tényleg nagyon rendbe vannak. Komolyan, még a kétségbeejtően amatőr kiszolgálást is simán elnéztem volna, direkt másodszorra is visszamentem adni még egy esélyt, de amikor megint mertem sült krumplit kérni, és ismételten kioktattak, hogy ők egy nagyon igényes hely, akik nem adhatnak a gourmet burgereik mellé akármit köretként, és még nem találták meg a megfelelő beszállítót, feladtam. Facebook
Pista bá' A Madách úton egymástól tíz méterre található két teljesen egyforma profilú hely közt itt valamivel jobbak a szendvicsek, így ez a jó választás. Facebook
Pizzica Rosszabb napjain csak a legjobb pizzaszeletes Budapesten, viszont amikor elkapják a tempót, akkor simán a legjobb pizzeria. Az olasz tulajdonosok nagyon okosan nem a rendes fatüzelésű kemence nélkül megvalósíthatatlan nápolyi verziót készítik, hanem a vastagabb tésztás változatot. A feltétek a radicchiótól a scamorzáig meggyőzően olaszok, és néha vannak a pizzán túli próbálkozások is a lasagnától az édességekig. Facebook
Prime A szinte szomszédos KNRDY görcsösségét szerencsésen mellőző, és talán valamivel olcsóbb steakhouse, magyar szinten nagyon jó húsokkal. Még mindig nem vagyok biztos abban, hogy Budapesten érdemes-e 15 000 forintot kifizetni egyetlen, közepes méretű húsdarabért, de ha valakinek ilyen vágyai vannak, azokat itt tanácsos kielégíteni. Facebook
Ramenka Kicsit többet dolgoztam volna a levesek alaplevén és kevesebbet az arculaton, de összességében ez egy jó hely. Érezni, hogy volt egy koncepció, és azt igyekeznek is megvalósítani, rövid ázsiai étlappal és kicsit szétszórt, de barátságos kiszolgálással. Facebook
Remíz A mennyország, ahogy azt 1995-ben Budapesten elképzelték. Ugyanazok az ételek, ugyanaz a díszlet, ugyanaz a vendégkör - 2014-es árakon. Facebook
Spíler Shanghai Akkor is menne a szekér, ha nem erőltetnék meg magukat, így külön dicséretes, hogy ázsiai ételekre egészen emlékeztető dolgokat szolgálnak fel. Vacsorázni nem feltétlenül kényelmes itt, amikor már elszabadul a pokol a Gozsduban, de ebédre nagyon jó választás. Facebook
Sarki Fűszeres Vannak helyek, amelyek minden igyekezetük ellenére reggelizőként lesznek népszerűek. A Sarki Fűszeres még vacsoraidőben is nyitva van, és vannak is késői vendégeik, de ezen az újlipótvárosi sarkon egyszerűen a reggeli esik jól. OK, esetleg még az ebéd. Facebook
Serpenyős Vállalható ebédmenük a környék irodaházaiban gürcölőknek. Semmiképpen ne várjunk nagyobb varázslatot, de erre a célra tökéletesen megfelel. Facebook
Soul Food Alapszabály, hogy valamennyi, házias ízeket hirdető budapesti étterem borzalmas. A Soul Food viszont nem a hazudozásra fekteti a hangsúlyt, hanem karibi-cajun beütésű ételeket készít háziasan, faxni nélkül, körettel, rizsával, hússal. Az édesburgonya-chips egészen kitűnő, és az oldalasnál ennél háromszor drágább magyar éttermekben is ettem gyengébbet. Facebook
Star Pita & Grill A budapesti éttermi színtér egyik legnagyobb rejtélye, hogy miért létezik ebben a városban 500 rossz török gyorsétterem, miközben senki nem képes nyitni egy jót. Tessék, itt van a Star hálózat új helye a Nyugatinál, amit dizájnilag és étlapilag a körúti giroszosok fölé pozicionáltak, viszont amit felszolgálnak, az egy milliméterrel sem jobb. Facebook
Thai Chili Wok Bar Még mindig a kínaiak vezetnek és a vietnamiak a másodikak, de most már jellegtelen thai gyorsétteremből is elég sok van Budapesten. Itt például hiába dolgoznak délkelet-ázsiaiak a konyhában, valamiért nem hajlandóak olyan ételeket előállítani, amiknek valami íze is van. Facebook
Vendéglő a Kisbíróhoz Néhány hónapja még Bock Budaként működött, azóta viszont csak a név változott, az étlap szinte változatlan. A budai közízlésnek megfelelően sok a hal és a tengeri herkentyű, de aki ilyesmit akar Budapesten enni, az tényleg megérdemli, hogy ilyen árakat kifizessen érte. Maradjon mindenki a húsos klasszikusoknál, azokat nagyon tudják. Facebook
Barako Kávéház Fülöp-szigeteki kézben lévő, barista hókuszpókuszoktól mentes, színvonalas kávézó. Itt nem ültek fel a savanyú presszókávék divatjának, a különféle jegeskávé-alfajokban pedig külön nagyon jók. Facebook
Csakajósör Félig sörbolt, félig söröző, amely előtt ácsorogva a műértő közönség végigkóstolhatja mi van éppen csapon vagy az üvegekben. Szakértő tanácsadás kezdőknek, akik még csak kísérleteznek a Dreheren túl, és persze insider sörbuzulás haladóknak. Facebook
Dob3 Sokféleképpen lehet élvezni egy jó sört, de egy olyan helyen, ahol a közönség koravénen öltözködő fiatalokból áll, és túl hangosan játszik valami szörnyű együttes, nekem nem megy. Egyszerűen idegen a műfajtól. Facebook
Juicy Az ember nem minden nap érzi úgy, hogy ki kell fizetnie egy ezrest egy gyömölcsléért, de amikor úgy érzi, akkor a Dob utcába menjen. A vegán süteményeiknek nem vagyok akkora rajongója, de a mindenféle mandulatejes vagy csak gyömölcsös koktélok tényleg megérik a pénzüket. Attól függetlenül is, hogy ismerősök működtetik. Facebook
Kisüzem Egész Budapest legkomolyabb rumválasztéka, egészen a legfelső kategóriáig, amit már tényleg csak a fogát szívva rendel ki az ember. És ami a legfurcsább, hogy a körítes egy minden sallangtól mentes, a szó klasszikus értelmében alternatív kocsma, amiben a hét szinte minden estéjén van élet. Facebook
Kontakt A Roket nevű csapolt kávéjuk viccnek jó, de csodát ne várjunk. Csak egy normális kávézót. Facebook
Larm Budapest nem Berlin, de végre van egy hely itt is, ahol minden hétvégén lehet gondolkodni azon a klasszikus viccen, hogy “ha a Pacman bármiféle hatással lett volna ránk gyerekkorunkban, ma sötét szobákban rohangálnánk, bogyókat zabálva a repetitív, elektronikus zenére”. Facebook
Majorka Budán sokkal többet kell nyújtani egy sikeres kocsmához, mint Pesten, ahol úgyis tömegek bóklásznak piát keresve. A Majorka gyakortlatilag az egyetlen normális, este is életképes hely a Moszkva téren túli alvóvárosban, ami bőven elég bizonyíték arra, hogy ők nagyon jól csinálják. Facebook
My Little Melbourne Vannak, akik szerint ez a legjobb kávézó Budapesten. Én nem tartozom közéjük, de azzal nem tudok vitatkozni, hogy itt nagyon jó kávét adnak, és ha véletlenül van hely a teraszon, akkor kiválóan lehet megfigyelés alatt tartani a környéket. Facebook
Pagony A budapesti kocsmakultúra tapasztalt veteránjai által működtetett, ennek megfelelő színvonalú szabadtéri kocsma a Gellért közvetlen szomszédjában. Új Ráckert már nem lesz ebben a városban soha, hiszen ahhoz túl nagy a választék, de ha el tudnák intézni, hogy kicsit tovább maradhassanak nyitva, ez lenne az ideális budapesti kerthelyiség nyaranta. Addig csak tök jó. Facebook
Bar Pharma Ahhoz képest, hogy 2014 őszén már mindenki a bulinegyed túltelítettségén siránkozik, még a nyáron is tudtak itt olyan helyek nyitni, amelyek tátongó űrt töltöttek be. Színvonalas koktélbár például egészen a Pharma jelentkezéséig nem volt. Facebook
Urimuri (EDIT 2017: Ez a hely ma már Nomuri néven működik) alamiért a budapesti vendéglátóiparosok azt képzelik, hogy akinek az éjszakában több pénze van egy egyetemistánál, az tahó kidobóemberek és vécésnénik között érzi jól magát, Az Urimuri igazi állatorvosi lova a jelenségnek. Azt egyébként nem vonom kétségbe, hogy tényleg sokan vannak Budapesten, akik őszintén így érzik jól magukat. Facebook
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.