Csak akkor írd alá a helyszíni bírságot, ha egyetértesz vele

2015 március 2., hétfő 8:23
219

Elkapott a rendőr, és helyszíni bírságot szabott ki rád, de szerinted jogszerűtlenül, vagy túlzó a büntetés? Akkor ne írd alá, nem vagy köteles, ha bizonyítékod is van, akkor pláne nem. Mert ha megteszed, azzal elismered, hogy elkövetted a szabálysértést és már nincs is jogod fellebbezni ellene.

Ha nem írod alá, akkor viszont nyolc napod van a fellebezésre.

De mit tesz ilyenkor a rendőr? Feljelent. A szabálysértési hatóság beidéz öt napon belül, itt kérheted, hogy mutassák meg az iratokat és a bizonyítékokat, kérdezhetsz, a bizonyítékaidat (tanú, irat, fotó, felvétel, stb.) felhasználhatod, ügyvédet vehetsz igénybe, megtámadhatod a határozatot. Az eljárás végén pedig vagy büntetést szabnak ki, vagy megszüntetik az eljárást. 

Azt viszont nem árt tudni, hogy az így kiszabható pénzbírság maximális összege magasabb, mint a helyszíni bírságé. 

03_02_birsag

Ez az első témája a ma induló, több civil szervezet összefogásából létrejött kampánynak, amelynek célja a tudatosabb társadalom kialakítása. Márciusban 20 témára hívják fel a figyelmet (lesz menekültkérdés, hajléktalanok és fogyatékkal élők helyzete, szexuális kisebbségek ügye, de arról is lesz szó, hogy milyen kérdésekre tagadható meg a válasz egy állásinterjú során), mindegyikhez Merényi Napirajz Dániel rajzol egy karikatúrát, háttéranyagot pedig a témához kapcsolodó civil szervetek adnak.

A Tudtad-e? kampány blogja ez, Facebookon itt található.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt