Szatmárnémetiben felszámoltak egy dzsihádista sejtet

Terrorizmus
2015 április 07., 14:00
comments 264

Dzsihadista szervezkedés miatt 7 ember Romániából való kiutasításáról döntött a múlt héten a Bukaresti Táblabíróság.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a kiutasítottak közül hatan Szatmárnémetiben működtettek szárnyasvágóhidat, és kapcsolatban álltak a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét megtámadó Kouachi testvérekkel.

photo_camera Fotó: Anne Gelbard / AFP

A Román hírszerző Szolgálat (SRI) honlapján egy tunéziai állampolgár 10 évre szóló kiutasításáról és egy 6 tagú meg nem nevezett állampolgárságú csoport 5 tagjának 7 évre szóló, egy tagjának pedig 3 évre szóló kiutasításáról számolt be.

Az utóbbi csoportról azt közölte, hogy a tagjai az ISIS és az al-Kaida terrorszervezetek radikális nézeteit vallották, és dzsihadista irányultságú szélsőséges iszlamista propagandát fejtettek ki Románia területén. A SRI szerint a radikalizálódás előrehaladott állapotában levő személyek elszigetelt csoportot alkottak, amely veszélyeztette Románia biztonságát. A titkosszolgálat azt is hozzátette, 2013 óta tartja megfigyelés alatt a most kiutasított személyeket.

A Digi 24 hírtelevízió azt írja, hogy a csoport Szatmárnémetiben működött, tagjai francia állampolgárok voltak. A televízió meg nem nevezett bírósági forrásokra hivatkozva közölte, hogy a csoport közvetlenül is kommunikált a januári párizsi merényletek elkövetőivel.

A Digi 24 a Párizs melletti Soissons-ban szólaltatta meg az egyik kiutasított férfit, aki elmondta, hogy Kolozsváron végezte el az orvosi egyetemet, 2013 óta vezeti a szatmárnémeti vállalkozását, ami az iszlám előírások szerint dolgozza fel a szárnyashúst, és iszlám közösségekben értékesíti azt.

A hírtelevízió szerint a szatmárnémeti húsfeldolgozó kisüzemben dolgozott a kiutasított csoport 5 másik tagja is, akiket egy iszlám vezető hálózott be a szélsőséges nézeteivel a városban tartott összejöveteleken. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.