Szerdától Ukrajna nem vesz több orosz földgázt

gazdaság
2015 június 30., 18:39
comments 50

Oroszország és Ukrajna gázcégei nagyjából az ukrán válság elmérgesedése óta vitatkoznak azon, hogy az ukrán Naftogaznak mennyit is kellene fizetnie a Gazpromnak az orosz gázért, és hogy Ukrajna mennyivel is tartozik a Gazpromnak a korábbi szállításokért. A két ország és a két cég nagyon kemény hangulatú tárgyalásokon vannak túl, de eddig valahogy mindig sikerült ideiglenes megállapodásokat kötni az ukrán gázellátásról.

Ennek azonban most vége.

Ukrajna kedd este bejelentette, hogy július 1-jétől (szerdától) nem vásárol földgázt Oroszországtól, mert nem sikerült egyezségre jutni a fizetendő árról. A két ország energiaügyi minisztere Bécsben tárgyalt erről kedden.

Az ukrán bejelentést Moszkvában is megerősítették. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Ukrajna politikai döntést hozott a gázvásárlás leállításával.

Moszkva korábban azt javasolta, hogy Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónapihoz hasonló árat fizessen a földgázért. Ez az oroszok szerint nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

Ukrajna ettől függetlenül folytatja az orosz földgáz továbbítását az európai fogyasztók felé. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.