Szerdától Ukrajna nem vesz több orosz földgázt

Oroszország és Ukrajna gázcégei nagyjából az ukrán válság elmérgesedése óta vitatkoznak azon, hogy az ukrán Naftogaznak mennyit is kellene fizetnie a Gazpromnak az orosz gázért, és hogy Ukrajna mennyivel is tartozik a Gazpromnak a korábbi szállításokért. A két ország és a két cég nagyon kemény hangulatú tárgyalásokon vannak túl, de eddig valahogy mindig sikerült ideiglenes megállapodásokat kötni az ukrán gázellátásról.

Ennek azonban most vége.

Ukrajna kedd este bejelentette, hogy július 1-jétől (szerdától) nem vásárol földgázt Oroszországtól, mert nem sikerült egyezségre jutni a fizetendő árról. A két ország energiaügyi minisztere Bécsben tárgyalt erről kedden.

Az ukrán bejelentést Moszkvában is megerősítették. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Ukrajna politikai döntést hozott a gázvásárlás leállításával.

Moszkva korábban azt javasolta, hogy Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónapihoz hasonló árat fizessen a földgázért. Ez az oroszok szerint nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

Ukrajna ettől függetlenül folytatja az orosz földgáz továbbítását az európai fogyasztók felé. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. (Reuters, MTI)