A város, ahol megpróbálják lefizetni a potenciális gyilkosokat, és ez még működik is

külföld
2015 augusztus 04., 02:39
comments 196

A neve - Környékbiztonsági Hivatal (Office of Neighborhood Safety, ONS) - a kaliforiniai Richmondban működő civil szervezet akár egy sóhivatal is lehetne. Pedig valójában az egyik legérdekesebb bűnmegelőzési projekt az egész Egyesült Államokban.

Ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen az ONS-be, megfelelő életrajz kell:

lehetőleg a környék legveszélyesebb fiataljai közé kell tartoznia.

Az ONS munkatársai olyan fiatalokat keresnek, akik a kockázatelemzés alapján a következő 6-12 hónapban fegyveres gyilkosságot követhetnek el, vagy ilyen gyilkosság áldozatául eshetnek.

Az azonosítottakat utána felkeresik, és ha már valamilyen kapcsolatot sikerült velük kialakítaniuk, ajánlatot tesznek nekik:

fizetnek, ha a célszemély életmódot változtat, és megpróbálja rendbe szedni magát.

Az ötlet meglepően hatékony. A programba bekerülők az ösztöndíj mellett ahhoz is segítséget kapnak, hogy megtervezzék életük. A program résztvevőinek 94 százaléka életben van, 79 százalékuk pedig még a rendőrségi őrizetet is elkerülte. Richmondban pedig, ami 2007-re az Egyesült Államok egyik leghalálosabb városa lett a maga százezer lakosra jutó 45,9 gyilkosságos átlagával, 2013-ra 15/100000-re csökkent az arány. (Via Tech Insider. Címlapkép: Geoffrey Fairchild / Flickr CC BY 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.