Ki lesz a migránsügyi kormánybiztos?

Ha már a szocialista pártelnök, Tóbiás József és a kormányközeli Mandiner is arról panaszkodik, hogy miért nincs még menekültügyi, vagy inkább migránsügyi biztos a kormánybiztosok, miniszteri biztosok és miniszterelnöki biztosok országában, akkor az annyit jelenthet, hogy hamarosan fel fog bukkanni Az Ember, Aki Megoldja Európa MInden Baját.

De vajon ki lesz az? Az elmúlt öt év eseményei alapján Orbán nyilvánvalóan a legalkalmasabb embert fogja felkérni (= kinevezni [= megszívatni]). Ezek a mi tippjeink.

Kocsis Máté

kocsis_mate_clk

Talán a legalkalmasabb ember.

A VIII. kerületi polgármester, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója, azzal lett országosan ismert, hogy a Józsefvárosban nekilátott lakossági panaszok miatt a hajléktalanprobléma megoldásának. Előbb a guberálást tiltatta be, aztán „a közterületen életvitelszerű lakhatást”. Ezután padon alvó, szatyrot lepakoló vagy kukában turkáló embereket sorra hordtak be a szabálysértési irodába a rendőrök, akik a hajléktalanoknak is azt tanácsolták, inkább menjenek át egy másik kerületbe. Egy alkotmánymódosítás miatt a hajléktalanság már szabálysértésnek számít Magyarországon. A Fidesz-frakció ezután felkérte Kocsist hajléktalanügyi megbízottnak.

Bár már – állítása szerint – visszavonult az országos politikától, a menekültek ellen most is nagy lelkesedéssel uszít, ez pedig már talán az előszobája lehet a kinevezett biztosságnak.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a 22. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításon, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Egy keresztény ember a keresztényi feladatra. Még Ferenc pápa is örülne, ha a miniszterelnök-helyettes nyitná meg a kapukat a menekültek előtt, ha pedig Semjén azt intézné el, hogy tripla akkora legyen a kerítés, mint ahogy tervezik, akkor legalább Orbán örülne. Bár a legutóbb egy valamivel nagyobb feladatban elbukott (egyelőre nem tudta elintézni Orbán parancsára, hogy lehessen fogni a köz-sporttévét Erdélyben), ezzel a feladattal bizonyíthatna.

Daher Pierre

daher_pierre

A Fidesz Libanonból bevándorolt egykori képviselője simán megtalálná a hangot a menekültekkel, hiszen a saját elmondása szerint nem bevándorló, mivel tanult ember. Amikor a migránsokról beszélt, azt mondta: „Miért engednénk Magyarországra a bevándorlókat, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák? Ezek nem tanult emberek. Ők nem azért jönnek, hogy tanuljanak, vagy fejlesszék az ország gazdasági helyzetét. [...] Menjenek Franciaországba, Angliába, ők csinálták a cirkuszt az arab országokban. Magyarország maradjon békében, maradjon terrorveszély-mentes, és Muszlim Testvériség-mentes!” Tehát látszik, hogy van elképzelése a megoldásról.

Németh Szilárd

nemeth-szilard

A rezsi- és bármibiztos fél fogára sem lenne elég a feladat.

Waberer György

Orbán Viktor miniszterelnök és Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélget a Waberer's új üzemi üdülőjének avatóünnepségén Balatonvilágoson 2015. május 28-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ha már egyszer a legnagyobb magyar fuvarozócég, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, Wáberer György – aki az ország kilencedik leggazdagabb ember – miniszterelnöki megbízott lett, akinek a feladata a magyar logisztika és közúti fuvarozás fejlesztésének elősegítése, a versenyképesség javítása és azok végrehajtásával összefüggő feladatok ellátásával bízta meg Orbán, akkor miért ne tudná az egész Keleti pályaudvart kilogisztikázni a szarból? Nyugat-Európában eddig is volt dolga a migránsokkal egy csomó wabereres kamionnak.

Habony Árpád

Fotó: Kaminski Fanny / Facebook

Ha valamikor, hát most jött el az ideje, hogy kijöjjön a fényre a miniszterelnök nem hivatalos nem közszereplő tanácsadója. Még ha Pintér Sándor után országos szinten ő sem tud csodát tenni, legalább a Keleti pályaudvarban tüntető migránsokat megfegyelmezhetné: ha mondjuk 5 másodperc alatt rúg hasba egy embert, és 3000 menekülttel számolunk, akkor 250 perc, azaz alig több mint 4 óra alatt rendet tenne.

Kóka János

Kóka János, a Cellum elnök-vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szingapúri Magyar Kereskedőház üzletember-találkozóján Szingapúrban 2015. május 27-én (Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / MTI)

A kormány régi-új barátja a Szigeten már sikeresen húzta le a népet az elektronikus fizetési módszerével, biztos kitalálna valamit, amivel a menekültektől is többet vennénk vissza, mint amennyit adtunk nekik.

A maradék

Ha a fentiek egyike sem lenne megfelelő, Orbán még mindig tudna régi, jó, biztos harcostársak közül választani Schmitt Páltól Kerényi Imrén át és Rákay Philipen keresztül Ákosig.