Az a lényeg, hogy magabiztos legyen a menekültek kezelésében az állam

migráció
2015 szeptember 07., 15:10
comments 363

A VS, részben a miniszterelnök, részben egy kormányzati informátor szavaira alapozva ír arról, hogy mi lesz más menekültügyben szeptember 15-től.

Nagyon sok minden.

Alapvetően az látszik, hogy mivel Szerbia biztonságos országnak lett minősítve, ezért mindenkit visszaküldenek oda Magyarországról, vagy hát lehetőleg be sem engedik őket. Lesznek ugye ezek a Szerbia felől nyitott Magyarország felől zárt, őrzött tranzitzónák, ahol ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor beadhatja a menedékkérelmét, de megkapni nem fogja, mert Szerbiából jön, és hát az biztonságos ország.

Az, hogy ez a terv, már látszott hetek óta, nem is ez az igazán érdekes, hanem amit ezeknek az új táboroknak az őrzéséről mondanak.

Arról van szó, hogy itt nagyon sok elkeseredett ember fog összezsúfolódni az egyre hidegebb időben. És hát elvileg innen nem jöhetnek ki, és a politikai szándék is az, hogy ne engedjék ki őket. A menedékkérelmi eljárást csak elbábozzák, úgysem kapja meg senki a státuszt.

És akkor ezt a csomó embert meg kell akadályozni abban, hogy kitörjön Magyarország felé ezekből a zónákból. Pár hete Macedónia próbálta lezárni a határát a menekültek elől, az nem sikerült.

De majd nálunk. Hogy miért?

"Ezt ’crowd controlnak’ hívják, és Kosovska Mitrovicában rengeteget gyakoroltuk, és természetesen élesben is gyakran kellett fellépnünk, amikor az ottani szerb és albán közösség között konfliktus támadt. Még a szögesdrót sem hiányzott. Ráadásul mindezt lőfegyver használata nélkül. Hasonlóra számítok majd a szerb határon is, és persze arra, hogy a katonák kezelni tudják majd a helyzetet."

Ezt mondja a névtelen emebr a VS-nek.

Biztos vagyok benne, hogy tényleg sokat számít a KFOR-os tapasztalat, és egy darabig majd lehet a helyzetet annak köszönhetően igazán durva balhé nélkül kezelni. De naponta ezrek érkeznek, akik egyre inkább fel fognak torlódni. Akik át akarnak jönni a határon. Akik között vannak, akiknek már minden mindegy. Ez azért nem pontosan ugyanaz a helyzet, mint Koszovóban. Tízezreket nem lehet kerítésekkel meg könnygázzal visszatartani. Aki erre tervez, azt nagyon kellemetlen meglepetések érhetik az ősz további részében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.