Műholdfelvételek arról, hogy hogyan generált egy nap alatt válsághelyzetet a szerb határon a magyar kerítés

politika
2015 szeptember 19., 04:34
comments 107

Műholdfelvételekkel illusztrálta az Amnesty International, hogy milyen drámai gyorsasággal teremtett szinte kezelhetetlen helyzetet a magyar kormány a magyar-szerb határon. Ez a felvétel szeptember 13-án készült a röszkei autópálya-határátkelőről:

Roeszke Border Crossing

Mit látnak rajta? Semmit. Mert nem is volt semmi.

A menekülteket ekkor még a Horgos közeli gyűjtőponton, magyar területen gyűjtötték össze, ahonnan buszokkal szállították tovább őket a regisztrációra. Ahogy ez a baloldali, szintén szeptember 13-án készült műholdfelvételen is jól látható:

Roeszke Collection Point

Két nappal később, ahogy az a jobboldali képen is látszik, a gyűjtőpont kiürült - bár, ki tudja, miért, a buszok még mindig sorban álltak a menekültekért, akik ekkor már nem voltak itt. Ők ugyanis addigra már

az országon kívül rekedtek.

Aznap zárta le Magyarország a szerb határt, amiből ez lett a határátkelőnél:

Crowds of People at Roeszke Border Crossing

A felvételen látható, hogy a lezárt sztrádán, a kerítésnél gyűlt össze a tömeg, amit aztán a szerb hatóságok szeptember 16-tól elkezdtek Horvátország felé terelni, ahol aztán két nap alatt összeomlott a rendszer, de annyira, hogy a horvát kormány péntekre feladta:

Milanović kormányfő bejelentette, hogy felfüggesztik a regisztrációt, a menekülteket pedig a lehető leggyorsabban továbbtolják az országból Szlovénia és Magyarország felé.

A menekülteket végül buszokkal a beremendi horvát-magyar határátkelőhöz szállították, ahova akkor még nem ért el a gyoda, és ahonnan a magyar hatóságok viszonylag rövid időn belül Ausztria irányába továbbszállították őket. (Via Amnesty International)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.