Rozoga, használt felszerelést küldött az USA az ukrán hadseregnek

Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a kelet-ukrajnai szeparatistákat Oroszország katonákkal és felszereléssel is támogatja, az amerikai kongresszus felhatalmazta a kormányt, hogy katonai segélyszállítmányt küldjön az ukrán hadseregnek. Ebben kizárólag ez élet kioltására nem alkalmas eszközök voltak, többnyire járművek és felszerelés.

A szállítmány mostanra megérkezett, és az ukránok használják is, csak egy gond van vele:

szar.

A z elküldött Humveek többsége leselejtezett jármű, alvázszámaik alapján a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején gyártották őket. Háromból még a golyóálló üveg is hiányzik, ablakaikat simán csak műanyaglemezekkel pótolták.

Az ukrán hadsereg panaszai szerint kaptak olyan járművet is, aminek néhány kilométernyi vezetés után eldurrantak a gumijai. A golyóálló-mellények pedig a kétezres évek elején leselejtezett amerikai modellek.

Az ukrán hadsereg illetékesei, akik nyilatkoztak az ügyről a Washington Postnak, azt mondták, hogy a gyenge minőségű segélycsomag rontotta az ukrán katonák harci kedvét is, kételkedni kezdtek abban, hogy Washington tényleg minden erejével mellettük áll-e.

A Pentagonban pedig egy forrás azt mondta a Postnak, hogy valóban kerültek elavult és rossz minőségű cuccok is a szállítmányba, de csak azért, mert az amerikai katonai költségvetést teljesen felkészületlenül érte, hogy Oroszország ennyire nyíltan támogatta hadianyaggal és felszereléssel a szeparatistákat, és nem volt költségkeret elkülönítve az Ukrajnába küldött segélyszállítmányra.

Ehhez képest viszont már egészen szépen teljesítettek az amerikaiak, hiszen most kritizált cuccok mellett küldtek sok új felszerelési is, az Ukrajnába küldött éjjellátó szemüvegek például ugyanolyanok, mint amilyeneket az amerikai katonák jelenleg használnak.