Tusk szerint 18 hónapra őrizetbe kéne venni a migránsokat

Tbg
migráció
2015 december 03., 08:15
comments 423

Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját támadta egy szűkebb körű sajtóbeszélgetésen az Európai Tanács elnöke, volt lengyel miniszterelnök, Donald Tusk, írja a Guardian, amelyik egyike volt annak az öt európai újságnak, amely jelen volt a beszélgetésen.

photo_camera AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Tusk szerint ahhoz, hogy az európai országok vezetői kellő társadalmi támogatottság mellett tudják kezelni a migránskrízist, sokkal szigorúbb biztonsági intézkedéseket kellene bevezetni, hogy az emberek értsék, a biztonságuk a legfontosabb.

Tusk szerint ezzel növelhető lenne a bevándorlók egy részének befogadása melletti elfogadottság is.

Az Európai Tanács elnöke ezzel alaposan nekiment Angela Merkel nyitott határokra építő menekültpolitikájának, sőt annak az Európai Bizottságnak is, amelynek előkészítő anyagait - többek között az önkéntes kvótarendszerről - Tusk brüsszeli irodája vázolta fel.

Tusk Merkel nevét nem kimondva megjegyezte, hogy „egyes európai vezetők szerint a bevándorlási hullám túl nagy ahhoz, hogy meg lehessen állítani. Egészen biztos vagyok abban, hogy azt kell mondani, nem lehet akkora, hogy ne lehessen megállítani.”

„Azt hiszem, ezt át kell gondolnia vezetőinknek, mert ez a vélemény igen veszélyes tud lenni”

- fogalmazott Tusk, aki szerint a helyzetet sokkal szigorúbb szabályok alapján kell kezelni. 

Szerinte nem elég egy egy-két perces ujjlenyomatvétel a tagországok hatóságaitól, ehelyett Európa területén olyan befogadóállomásokat kellene létrehozni, ahol akár 18 hónapon át - a biztonsági átvilágítás idejére - őrizetben lennének a migránsok, amíg kiderül, jogosultak-e a menedékstátuszra.

Tusk szerint Merkel és az Európai Bizottság önkéntes kvótarendszerre épülő javaslatának nincs meg a kellő támogatottsága nemcsak Kelet- és Közép-, de Nyugat-Európában sem.

Angela Merkel szeptemberben nyomta át az Európai Bizottságon azt a javaslatát, miszerint az Uniónak 160 ezer menekültet kellene befogadni önkéntességi alapon. Berlin és a Bizottság most egy új, még több menekült befogadásáról szóló javaslaton dolgozik.

Tusk szerint ennek a javaslatnak nincs meg a megfelelő támogatottsága Európa országaiban.

„Manapság nem politikusok, értelmiségiek és szakértők vitáznak erről. Először hosszú évek után azt veszem észre, hogy ez a vita igen széles társadalmi méreteket öltött, mivel a félelem és a veszélyérzet kitapintható, érezhető az utcákon. Európa kapacitásáról beszélünk. Senki sem képes ezekkel a számokkal mit kezdeni, még Németország sem” 

- utalt Tusk arra, hogy Németországba összesen egymillió migráns érkezését várták, várják.

Tusk szerint „ma túlságosan könnyű Európába jönni”.

Az Európai Tanács elnöke szerint az sem igaz, hogy a migránsok kétharmada szíriai háborús menekült volna, mint arról az International Organization for Migration publikált adatokat.

Tusk úgy látja, arányuk mindössze 28-30%, a többi "bevándorló", akikkel szemben „hatékony biztonsági intézkedéseket kell bevezetni. Ez egyértelmű.” (Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.