Orbán szerint a magyar közbeszerzési törvény a legszigorúbb Európában

Európa legszigorúbb közbeszerzési szabályozásának nevezte a magyar közbeszerzési törvényt Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.

Magyarországon a közbeszerzések nyilvánosak, a cégek tulajdonosait fel kell tárni, mindenki láthatja, ki indult és ki nyert a közbeszerzéseken – mondta a kormányfő az LMP-s Schiffer András kérdésére.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Szerinte a mostani szabályozási rendszer (a Lex Tiborcz) betartható és életszerű, mert azt mondja ki, hogy az ember azokért tartozik felelősséggel, akikkel egy háztartásban él.

A jobbikos Volner János arról kérdezte a kormányfőt, miért az ő környezetéből kerülnek ki azok, akik jövedelmező állami és önkormányzati megbízásokat kapnak. Orbán Viktor a kérdést vádaskodásként értékelte, és konkrét ügyek, jogsértések, visszaélések esetén az állam felhatalmazott szerveihez irányította őt.

Orbán azt mondta, nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a kormányon pedig azt lehet számonkérni, hogy a magyar emberek érdekeinek megfelelő döntést hozzon. (MTI)