Titkolják, öl-e disznót Orbán

mezőgazdaság
2016 február 08., 16:43
comments 164

„Egy közös ügy, a jó kolbász vezérel mindannyiunkat.” (Orbán Viktor)

Nem vág disznót a miniszterelnök? Felmerülhet a jogos kérdés, hiszen évek óta nem láttuk a mezőgazdász támogatókkal hagyományosan jó viszonyt ápoló, nagyétkű miniszterelnököt haszonállatot feldolgozni.

photo_camera

Zsíros idők

Pedig Lévai Anikó 2005-ben határozottan kijelentette: nincs olyan év, amikor az Orbán család ne vágna disznót. Sőt, Orbán már az első miniszterelnöksége alatt is – a Csabai Kolbászklub Egyesület tagjaként – rendszeresen eljárt a békéscsabai kolbásztöltő versenyre, ahol pálinkával a kezében tett hitet a sertéshús és -zsír mellett.

Orbánról egy 2006-os disznóvágáson egy párttársa is azt mondta, „jól áll a kezében a kés”. Maga a Fidesz-elnök pedig 2008-ban elmesélte:

„Ha elég hideg van a disznóvágáshoz, az első jószágot már karácsony előtt levágom Felcsúton, ahol életem egy részét töltöttem. A munkában böllér segédkezik, én a mester mellett dolgozom. Szeretem ezt a foglalatosságot, hozzátartozik a télhez. Viszont ha elmarad a disznóvágás, akkor a felcsúti ismerősöktől mindig kapunk egy tömött kacsát, amiből a feleségem készít finomságot az ünnepi asztalra.”

Az elfeledett Orbán Viktor Youtube-csatornán is az volt az egyik legjobb videó, ami egy 2009-es felcsúti disznóvágást mutat be:

Akkor ott volt a Blikk is, aminek Orbán – aki az EU-kompatibilis disznóvágás kedvéért egy nap szabadságot vett ki – azt mesélte, hogy:

„Ez már több mint a századik disznóvágás, amelyen részt veszek, minden évben legalább két hízót le szoktunk ölni.”

De az akkor még ellenzékben lévő Fidesz-elnök nem csak a sajtót várta tárt karokkal, a szomszédos etyeki birtokáról beugrott Demján Sándor is, aki a cikk szerint rajong Orbán kolbászáért.

Az Orbán család – Mészáros Lőrinc polgármester segítségével – egy 160 kilós yorkshire-t és egy kétmázsás „bufurc, magyar” mangalicát vágott le, ilyen hangulatban:

A Fidesznek máig az egyik hangsúlyos témája a disznótartás, ott van például a Földművelésügyi Minisztérium idei csodafegyvere, a sertéstőkehús-áfacsökkentés, vagy a disznóvágásra járó politikusok kiállásai Fazekas Sándor agrárminisztertől Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterig.

Szögre akasztotta a kolbászt?

Ennek ellenére 2009 óta nem láthattuk Orbánt késsel a kezében disznót pörkölni, pedig decemberben Felcsúton „disznóöléssel egybekötött adventi vásárt” tartottak, de ott sem jelent meg.

Azóta az Orbán családtól disznóvágás híre utoljára 2011-ben jött. Akkor Orbán Gáspárról árulta el Lévai Anikó, hogy: „A fiam itteni idő szerint reggel ötkor felhívott telefonon, hogy elújságolja: a futball akadémián, aminek hallgatója, disznóvágás volt, és ő szúrta le a disznót! Úgy érezte, hogy az anyjának be kell számolnia erről a férfias tettről.”

Meg is kérdeztem Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Orbán járt-e már disznóvágáson ezen a télen, vagy a közeljövőben tervi-e, és ha volt, aktív résztvevő volt-e (esetleg maga a böllér), ha pedig nem, mikor volt utoljára disznóölésen.

A válasz lesújtó volt, mert mint kiderült, már nem nyilvános, léteznek-e ilyen miniszterelnöki disznófeldolgozó szeánszok. „Továbbra is várom a miniszterelnök hivatalos tevékenységéhez kapcsolódó vagy más módon közérdekű kérdéseit; a Miniszterelnöki Sajtóiroda ugyanis csak ilyen megkeresésekkel tud érdemben foglalkozni” – írta Havasi.

A parlamenti pártok elnökei közül idén eddig egyről tudjuk, hogy disznót vágott: Gyurcsány Ferenc. Pedig, ahogy Orbán mondta:

(Ezt ma már nem így érzi, az agrárminisztérium megduplázná a sertések számát.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.