Állítólag Teheránban kezelik a Hezbollah rákos vezetőjét

Terrorizmus
2016 február 15., 17:28

Teheránba vitték Haszan Naszrallah sejket, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetőjét, hogy az előrehaladott rákbetegségét kezeljék – értesült az izraeli média.

Hasszan Naszrallah. Fotó: AFP / AL MANAR.
photo_camera Hasszan Naszrallah (Fotó: Al Manar / AFP)

A libanoni főváros, Bejrút egyik rádióállomásának főszerkesztő-helyettese, Jerry Maher azt állította egy rádióműsorban, hogy az állandóan bujkáló Naszrallah évek óta tartó rákbetegsége rendkívül előrehaladott végső stádiumába jutott, ezért egy teheráni kórházba szállították.

Gyanús viszont, hogy a jelentések szerint Teheránban orosz és észak-koreai orvosok kezelik.

A Hezbollah képviselői egy szaúd-arábiai újságnak azt nyilatkozták, hogy nem akarnak hivatalosan állást foglalni ebben a kérdésben, de a Maarív izraeli újság honlapjának értesülése szerint Naszralláhot már nem először szállították teheráni gyógykezelésre.

A Jerusalem Post a síita szervezet vezetőjének távollétével magyarázta, hogy Libanon egyik legfontosabb politikusa, Szaad Haríri hevesen támadta a Hezbollah vezérét.

Az önkéntes száműzetésben Szaúd-Arábiában és Franciaországban élő Szaad Haríri, aki apja, Rafík Haríri miniszterelnök megölésének 11. évfordulóján hazalátogatott, egy vasárnapi nagygyűlésen kijelentette, hogy elsősorban a Hezbollah a felelős a Libaonban 21 hónapja tartó belpolitikai válságért, azért hogy az országnak nincs államfője, a Tammam Szalám miniszterelnök vezette egységkormány pedig szinte működésképtelen.

Haríri bejelentette, meg akarja akadályozni, hogy Libanont ellenségeskedésbe sodorják Szaúd-Arábiával és más arab országokkal. Azt is mondta, hogy szerinte a Hezbollah rossz helyeken és igazságtalan célokért harcol. A Hezbollah jemeni és iraki szerepvállalása mellett Haríri valószínűleg arra is utalt ezzel, hogy a síita szervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán részt vesz a szíriai polgárháborúban.

Izraelben különös figyelem övezi a Hezbollah vezetőjének sorsát, mert az 56 éves Naszralláh Izrael egyik legelszántabb ellensége, különösen amióta legidősebb fia életét vesztette 1997-ben egy izraeli katonák elleni összecsapásban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.