A Kúria szerint nincs rá bizonyíték, hogy a kopaszok összejátszottak Erdősi Lászlónéval

POLITIKA
2016 március 03., 22:30
comments 236

Február 23-án kedden a Fidesz pártigazgatójához köthető kopasz kidobók lepték el a Nemzeti Választási Iroda épületét, amikor Nyakó István szocialista politikus le akarta adni a népszavazási kezdeményezését a boltok kötelező vasárnapi zárva tartása ellen.

Az alábbi videón látható, ahogy Nyakót a nyilvánosság előtt akkor még ismeretlen idős asszony, Erdősi Lászlóné segítője 4 másodperccel megelőzte.

Azóta a Nemzeti Választási Bizottság is megvizsgálta, hogy mi történt, és arra jutott, hogy a kopaszok fizikailag nem akadályozták Nyakót, bár megsértették a választási alapelveket, de Erdősiné és kísérője ezt nem használták ki, és a Nemzeti Választási Iroda sem követett el mulasztást.

Kúria: De, akadályozták Nyakót

A Kúria most úgy döntött, hogy az NVB határozatát megváltoztatja, és „megállapítja, az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét – a határozatban foglaltakon túl – az is sérti”, hogy a székházban lévő „ismeretlen személyek” Nyakót „akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában”.

De egyebekben a Kúria az NVB határozatát helybenhagyja.

Nyakó érvelésével szemben a Kúria nem látott alapot annak megállapítására, hogy Erdősi Lászlóné a kopaszokkal szándék- és akarategységben tevékenykedett. A Kúria szerint:

„Nincs olyan bizonyíték, mely ezt a kérelmezői előadást kifejezetten alátámasztja. Erre nem alkalmasak a kérelmező által csatolt és az NVI által megküldött bizonyítékok sem.”

Pedig van fénykép is arról, hogy a kopaszok mappájában Erdősi Lászlóné aláírásával ellátott papírok voltak:

photo_camera Kattintásra látható a nagyobb méret

A Kúria szerint a Nemzeti Választási Iroda nem hibás, az „ellenőrzési jogköre ugyanis nem terjed ki arra, hogy a székháza előterében várakozó személyek rendelkeznek-e húsz támogató választópolgár aláírásával, aláírásgyűjtő ív mintapéldányával és az adatkezelés nyilvántartásba vételéről szóló határozattal”.

A Kúria úgy döntött, hogy Erdősi Lászlóné országos népszavazási kezdeményezésének megsemmisítéséről, az általa előterjesztett kérdés hitelesítésének megtagadásáról akkor dönt egy másik eljárásban, ha bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő.

Tehát egyszerűbben megfogalmazva a Kúria ítéletének értelmében Nyakónak nem a választási eljárási, hanem a népszavazási törvényre hivatkozva kell újra beadnia a kérelmet, olyan bizonyítékokkal, amik alátámasztják, hogy Erdősi Lászlóné és a kopaszok összejátszottak.

Nekem egyébként ez a kedvenc mondatom a Kúria indoklásából:

„Ekkor már számára ismeretlen, kb. 20 erős testalkatú személy (továbbiakban: Csoport) tartózkodott a székház előtt, akik fenyegető magatartást tanúsítottak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt