A kulturális világörökség része lehet a nápolyi pizzakészítés

Az ország ezért lépéseket tesz, hogy még idén rálobbizza az Unesco listájára a nápolyi szakácstudományt. Az első lépést meg is tették, az Unesco bizottsága egyhangúlag támogatta a jelöltséget, amit a kormány terjesztett be. 

Az olasz kormány azután állt a kezdeményezés élére, hogy több mint 850 ezer ember írta alá azt a petíciót, ami kulturális védelmet követelt a nápolyi pizzakészítésnek. 

Az érvelés szerint a pizzakészítés központi eleme az olasz és a nápolyi identitásnak és világszerte az ország szimbóluma is. Olaszország azt szeretné, ha pizzájuk megfelelően elkülöníthető lenne a különféle, például New York-i riválisoktól. 

Egy autentikus nápolyi pizza (AFP / ROBERTO SALOMONE)

Az olasz mezőgazdasági vállalkozók szakszervezete szerint amúgy a pizzabiznisz egy tízmilliárd eurós üzletág és százezer embernek ad megélhetést az országban. 

Ha sikerrel járnak a lobbizással, akkor Párizsban, 2017-ben kerülhetnek fel hivatalosan is az Unesco világörökségeket gyűjtő listájára. 

Az eredeti nápolyi pizzának meglehetősen egyszerű és szigorú receptje van, legalábbis a helyi érdek-képviseleti szervek szerint a tésztája liszten, tengeri són, vízen, élesztőn kívül mást nem tartalmazhat, és összesen kétféle feltéttel létezhet: van a marinara, amin paradicsom, olívaolaj, oregánó és fokhagyma van, és van a margherita, amin paradicsom, olívaolaj, mozzarella és bazsalikom van.  (Guardian)