Még egy helyen lehetne értelme milliárdokat költeni a sportlétesítményekre, de azt egyre kevésbé támogatja a kormány

POLITIKA
2016 március 04., 09:08
comments 120

"A kormány összeállította a 2014-15. évi tanuszoda- és tanterem-építési programot. A program eredményeképpen néhány év múlva minden járásközpontban lesz legalább egy uszoda, és ez legalább 32 új uszoda megépítését jelenti."

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a 2014-es választási kampányban.

Ha mindenképpen milliárdokat akarnak sportlétesítményekre költeni, akkor valószínűleg sokkal jobb, ha focistadionok, 50 milliárdos megauszodák helyett közepes méretű települések iskolában építenek uszodát, ahol a gyerekek megtanulhatnak úszni. Persze erre, mármint a sulik uszodáira, összességében is sokkal kevesebb pénzt terveztek, mint az óriásberuházásokra, de így is a jobb ötletek egyikének tűnt.

A program szimbolikus pillanata 2014. őszén jött el, akkor Balog Zoltán emberminiszter rakta le egy ilyen tanuszoda alapkövét Putnokon. Ez azért volt emlékezetes, mert az eseményen zuhogott az eső, de a gyerekek így is lenyomták az emberminiszternek a műsort szabadtéren, és közben ronggyá áztak, Balog meg egy esernyő alól nézte a dolgot.

photo_camera

Egy évvel később, 2015 őszén Putnokon még egy kapavágás sem történt, de a többi kijelölt helyszínen sem, mondjuk ott alapköveket sem raktak le.

Hat hónappal ezelőtt Rétvári Bence államtitkár ismerte el, hogy még egyetlen építkezés sem kezdődött el.

És úgy néz ki, hogy azóta sem haladt a dolog.

A HVG a Magyar Nemzetre hivatkozva írja, hogy még az alapkőletételen kívül még mindig nem történ semmi.

Illetve ez nem teljesen igaz.

Az NFM egyik helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón arról beszélt, a nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési program keretében 24 tanuszoda épülhet 2018-ig.

Negyedével kevesebb, mint amennyit 2014-ben a miniszterelnök egyszer már megígért, és amiből azóta sem nagyon lett semmi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.